Aktuelno

Zajedno za Srbiju i Otvorena građanska platforma AKCIJA, zajedno sa prijateljima i partnerima iz Ekološkog ustanka i Ne davimo Beograd, organizovali su danas posetu predstavnika zelenih partija iz država regiona Zapadnog Balkana Gornjim Nedeljicama.

Njih su dočekali ekološki aktivisti i predstavnici lokalnih udruženja, na čelu sa Marijanom Petković iz Ne damo Jadar, kao i predstavnici partnerske organizacije „Smelo“ iz Loznice.

Oni su, zajedno sa meštanima, na licu mesta upoznali predstavnike zelenih partija Zapadnog Balkana sa svim problemima sa kojima se susreću kada je u pitanju izgradnja rudnika kompanije „Rio Tinto“.

Predstavnici zelenih partija pružili su jaku podršku meštanima jadarskog kraja u njihovoj borbi za istinu, vladavinu prava i zaštitu životne sredine.

Meštani sela Gornje Nedeljice nalaze se u teškom položaju zbog najavljene izgradnje rudnika jadarita kompanije „Rio Tinto“.

Zbog izgradnje rudnika meštani će biti primorani da se isele iz svojih kuća i napuste svoja domaćinstva i plodu zemlju na kojoj proizvode hranu za građane Srbije.

Time što se neprestano bore na sve načine, žitelji Gornjih Nedeljica, Loznice i jadarskog kraja jasno i nedvosmisleno stavljaju do znanja da su protiv izgradnje rudnika i da žele da sačuvaju životnu sredinu, plodnu zemlju i čistu vodu.

Lider Zajedno za Srbiju i Otvorene građanske platforme AKCIJA Nebojša Zelenović predložio je da Mreža Zelenih Zapadnog Balkana zajednički pokretane inicijativu da se o projektu „Rio Tinto“ raspravlja u Evropskom palramentu, u sklopu napora da se ovaj opasni problem internacionalizuje.

Zelenović se takođe založio da Jadar postane zaštićeni „region zdrave hrane“ koji kroz subvencije od države i EU fondova može učetvorostručiti svoju proizvodnju.

On je pozvao odbornike Skupštine opštine Loznica da u ponedeljak glasaju časno i ispune svoju obavezu prema građanima koji su ih birali i povuku iz procedure Prostorni plan u kome je rudnik kompanije „Rio Tinto“.

© 2013-2023 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |