Aktuelno

 

[Prenosimo: Zvanična izjava Evropske Zelene Partije (European Green Party, EGP), o zelenoj saradnji u Srbiji, Brisel, 25. oktobar 2021, integralni tekst. Originalnu izjavu na engleskom jeziku možete pročitati na web sajtu EGP, OVDE. Prevod izjave na srpski jezik: Informativna služba ZZS]

 

----------------

 

“Evropski Zeleni izražavaju uverenje u zelenu budućnost Srbije. Veoma smo inspirisani skorašnjim dešavanjima i dizanjem glasa građana, civilnog društva i političkih aktera protiv kontinuiranog iscrpljivanja prirode i prirodnih resursa, protiv daljeg rušenja demokratskih institucija i procesa.

Stojimo uz svakoga ko je spreman da podigne svoj glas protiv nepravde, korupcije i protiv akcija koje ugrožavaju budućnost slobodnu od ugnjetavanja, diskriminacije, klimatskih promena i siromaštva. Prepoznajemo inicijative Ne Davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i platformu AKCIJA kao aktere čije reči, dela i ljudi vredno rade i ulažu u zelenu budućnost Srbije.

Takođe aplaudiramo i nudimo našu podršku građanima i celom civilnom društvu koji se dižu protiv napada aktuelnog režima na prirodu i biodiverzitet, režima koji neprestano krši osnovne demokratske principe i koristi populističku retoriku da podeli i unazadi društvo.

Potvrđujemo i nedavne izveštaje o lažnim zelenim akterima koji koriste vizuelni identitet Evropskih Zelenih i drugih evropskih zelenih partija, ali smo uvereni da će građani sami prepoznati legitimne zelene aktere, pošto akcije govore više od populizma oportunističkih aktera.

Iako još uvek nisu zvanične članice Evropske zelene partije, Ne Davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i platforma AKCIJA su u bliskoj saradnji sa nama dok čekaju po svojoj prijavi za članstvo. Po našem mišljenju oni su trenutno jedini međunarodno priznati kontakt Zelenih u Srbiji i prirodni partneri Zelenih partija širom Evrope."

 

Kraj izjave.”

© 2013-2023 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |