Aktuelno

 

Stranka Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum smatraju da je napad UNS-a na novinare televizija N1, NovaS i portala Nova.rs, nekorektno i neprincipijelno svrstavanje na jednu stranu u već postojećim podelama koje su obuhvatile i medije. Time se u Srbiji, ponovo kao usred ratova devedesetih godina, jedno strukovno udruzenje novinara  konfrontira sa kolegama i medijima koji nisu pod kontrolom vlasti.

Srbija i njeni građani su zatočenici neistina o najvažnijim političkim pitanjima  i govora mržnje koji vlast svakodnevno promoviše putem svojih tabloida i elektronskih medija. Medijski linč nije mimoišao nikoga ko se današnjem režimu suprotstavlja , a ekzekutori su upravo režimski mediji. Očekivalo bi se od udruženja novinarskih profesionalaca, kao što je UNS, da češće i energičnije kritikuje takve pojave, a ne da ih mirno posmatra, a napada novinare koji nisu vladaočevi glasnogovornici.

Aleksandar Vučic je bio ministar informisanja kada je u Srbiji donet sramni zakon o informisanju. Danas, kada je Srbija zvanično kandidat za članstvo u EU i kada i u oblasti informisanja treba da stremi evropskim vrednostima, stanje u medijima se ne razlikuje bitno od vremena tog Vučićevog ministarskog mandata.

Vlast je odgovorna što su novcem držanih preduzeća kupljeni tabloidni mediji, koje onda režim koristi beskrupulozno u političkoj borbi. To je pitanje na koje bi i UNS trebalo vše da obrati pažnju.

Većina građana Srbije želi da živi normalno. Normalan život je neodvojiv od postojanja nezavisnih medija i njihovog profesionalnog rada. Kada ova većina koja preferira normanost bude imala mogućnost za objektivnu javnu artikulaciju svojih stavova i ciljeva, biće stvoreni osnovni preduslovi za demokratski razvoj Srbije i promene u njoj.

© 2013-2024 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |