Интервју Небојше Зеленовића за "Недељник": Препознајемо вредност слободе
ЗЗС у медијима
Facebook
Twitter

Интервју Небојше Зеленовића за "Недељник": Препознајемо вредност слободе

Први човек Шапца једини је градоначелник у Србији који не припада странкама владајуће гарнитуре на републичком нивоу. Небојша Зеленовић, који је функционер странке Заједно за Србију, за Недељник говори о мотивима да се награди ауторка „Утиска недеље“ поводом Дана Шапца, као и о домаћинском вођењу тог града.

Шабац ове седмице обележава свој Дан. Од града који поштује традицију и негује културу сећања то се очекује, али оно што је Србији скренуло пажњу је додела Кључа града и звања почасна грађанка новинарки Ољи Бећковић. О разлозима овакве одлуке, развојним шансама Шапца, достигнућима и визијама, разговарамо са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем.

Зеленовић је једини градоначелник у Србији који није члан неке од владајућих странака на републичком нивоу. Он је функционер странке Заједно за Србију коју води Душан Петровић.

Зашто је 22. април важан за Шабац?

 –  То је дан када је турска посада напустила Шабац 1867. године, предавши кључеве града пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу. Овим чином турска власт је, после нешто више од три века, дефинитивно окончана. На основу историјског значаја овог догађаја и његовог утицаја на развој града, определили смо се да 22. април обележавамо као Дан града. И као што смо слободу ценили тада, тако и данас препознајемо њену вредност јер је слобода као ваздух – не осећа се док не почне да нестаје. Зато је у Шапцу тако ценимо и бранимо. 

Да ли је награда града Шапца Ољи Бећковић симболична?

-  Госпођа Бећковић је награђена у категорији Развој демократских вредности и поштовања људских права и слобода. И наравно да ту има симболике јер управо поштовање људских права и слобода у Србији је дефицитарна категорија. Оља Бећковић је врхунски професионалац у свом послу. Вец дуго времена својим приступом, храбрим наступом и етичким стандардима које је својим радом бескомпромисно бранила непрекидно подсећа на одговорност за јавно изговорену реч. Одговорност која се у Србији непристојно често занемарује и заборавља. Истовремено грађане позива на здрав разум, објективизам и активизам. Њен рад је синоним за слободно новинарство, нарочито у времену у ком се слободна реч и критичко мишљење изједначавају са дестабилизацијом државе. Мало је места у Србији за речи Оље Бећковић данас. Шабац је град који жели да чује Ољу Бећковић и све друге слободномислеће људе јер изнад свега цени слободу, независност и могућност да његови грађани одлучују о својој и судбини заједнице у којој живе и раде. Потребна је Оља Бећковић и читавој Србији као својеврсна брана даљој таблоидизацији и вулгаризацији целокупне јавне сфере која са собом доноси вербалну агресију која закономерно води и физичкој агресији чији су сведоци грађани Инђије, Беочина, Ниша ... 

Да ли сте још некога наградили?

Поред Оље Бецковић награђени су и Рукометни  тим “Металопластика” у категорији  Укупан развој и промоција града Шапца, а Мирољуб Николић, директор “Каритас” Шабац у категорији  Развој села, пољопривреде и месних заједница.

Странка Заједно за Србију и Народни покрет Србије  потписале су прошле недеље у Нишу изјаву о заједничким циљевима и споразум о стратешком партнерству. Да ли је то сигнал опозицији за уједињење? 

- Споразумом о стратешком партнерству дефинисани су оперативни методи борбе за заједничке политичке циљеве: стварање економски јаке Србије, остварење пуне слободе уз инсистирање на јачању права и слобода грађана, успостављање суштинске самоуправе, пуноправно чланство у ЕУ и формулисање нове одбрамбено-безбедносне политике. Споразум показује спремност опозиције да усагласи политичке циљеве и крене ка успостављању акционог јединства, неопходног за уравнотежење политичке сцене.

На скупу у Нишу говорили сте о отварању 6000 нових радних места. На чему темељите такву пројекцију? 

- Отварање 6000 нових радних места представља континуитет развојне политике ЗЗС у Шапцу. Шабац има добру перспективу за развој привреде. После 30 година формирали смо одељење Привредне коморе у Шапцу, чије је седиште иначе било у Ваљеву. То је конкретан начин да остваримо комуникацију града и привредника.  Од 2012. године више од 2.500 запослених у Шапцу остало је без посла и прихода. То је реформски “успех” Владе Србије. Трудимо се да у тешким околностимо пронађемо начин да запослимо наше грађане и обезбедимо посао домаћим предузећима. Поред изградње затвореног базена и изолације зграда, где су упослене локалне фирме,  посебно смо ангажовани у грађевинском сектору који тренутно обухвата стотинак предузећа са више од хиљаду запослених. Град све предузима да обезбеди најповољније услове за зидање стамбених и пословних објеката. Очекујем да ће у овој години бити изграђено око 10.000 квадрата пословног и стамбеног простора. Тренутно разговарамо са петнаестак потенцијалних инвеститора али без медијске помпе. Имали смо и негативних искустава. Десило се, на пример, да је дошао турски инвеститор за изградњу млекаре. Све смо учинили да му омогућимо повољне услове пословања, али су перипетије настале у надлежним министарствима јер је инвеститор упућиван на другу адресу.

Од петооктобарских промена, Шабац води једна политичка струја. Колико је то добро за грађане Шапца?

- Успех је мерљива категорија. Шабац је рекордер у Србији по изграђеној инфраструктури. Први и веома важан посао после 2000. године био је завршетак телефонизације. У оквиру гасификације створена је могућност за прикључак на дистрибутивну гасну мрежу 16.000 домаћинстава. Илустративан је податак да је од 1945. до 2005. године асфалтирано 190 километара путева. За само седам година, од 2005. до 2012. године, асфалтирано је више од 250 километара саобраћајница. У свим приградским месним заједницама до 2008. године створени су услови за постављање канализационе мреже. Град је финансирао изградњу сабирних колектора  што је био почетак изградње канализације у приградским месним заједницама. И ту смо имали добре резултате: изграђених 180 километара канализационе мреже на подручју града у односу на 90 километара до 2000. године. Истовремено, грађена је и водоводна мрежа. Од почетних 140 километара, колико је било до 2000. године, на подручју града сада је 280 километара водоводне мреже, а број новоприкључених домаћинстава на мрежу је седам хиљада. Донели смо одлуку о још повољнијем прикључењу на градски водовод. Сада је то могуће учинити на 36 месечних рата. Када је реч о самом граду, бројне улице су комплетно реконструисане, изграђени кружни токови, семафоризоване раскрснице, постављена јавна расвета, хигијена је на вишем нивоу, уређене су зелене површине, изграђена дечја игралишта и спорстки терени... Поносни смо и на број изграђених и реконструисаних школа и вртића, на очување културног и архитектонског наслеђа, на пешачку зону која је музеј српске архитектуре на отвореном и проглашена најлепшом у Србији. О свему томе водимо рачуна на одговоран и домаћински начин. Бринемо о социјално угроженима, старима и немоћнима, а средства за те намене, у односу на 2000. годину, увећана су стотину пута. Имамо поуздане партнере у овим пословима, а о нашем раду суде грађани на изборима.

Извор: "Недељник" - www.nedeljnik.co.rs

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт