Петровић поздравља иницијативу за окупљање опозиције
ЗЗС у медијима
Facebook
Twitter

Петровић поздравља иницијативу за окупљање опозиције

Свака иницијатива за политички договор је добра, истиче за Данас Душан Петровић, лидер странке Заједно за Србију, поводом позива потпредседника ДС Борислава Стефановића да „права опозиција“ мора стати у „заједнички фронт“. Петровић додаје да је неопходно најпре направити договор о најважнијим питањима унутрашње и спољне политике.

„Без тога, очигледно је да није могуће озбиљно се обратити грађанима и тражити подршку као политичка алтернатива. Дакле, уверен сам да је неопходно утврдити да ли можемо да дођемо до политике око које бисмо се окупили, па ћемо онда лако видети око кога бисмо се окупили“, наводи лидер странке Заједно за Србију, која је, иначе, у коалицији са НДС Бориса Тадића.

У Новој демократској странци јуче, међутим, нисмо успели да добијемо одговор на питање какав је њихов став поводом позива Демократске странке и да ли је могуће да дође до сарадње. Како кажу, нису још видели изјаву Борислава Стефановића о томе.

Стефановић је, подсетимо, у петак рекао да од септембра почиње јачање опозиционог блока у Србији и да је најважније одбранити изборну вољу грађана Војводине. Он је навео да ће права опозиција и странке које имају иста или слична програмска опредељења стати у заједнички фронт и неће дозволити да напредњаци узму Војводину.

Потпредседник ДС, која води покрајинску владу, рекао је да би опозициони блок требало да буде базиран на јасним програмским опредељењима. „Морамо направити јасан програм и понуду грађанима Србије. Персоналне ствари су потпуно небитне у овом тренутку. Најважније је да опозиција учини све што може да одбрани изборну вољу грађана Војводине и покрајинску владу. Све остало, у смислу опозиционог уједињавања, донеће јесен“, истакао је Стефановић.

Лидер Нове странке Зоран Живковић нагласио је да није у заблуди да је окупљање опозиције лак посао и да он није тај који је најављивао ту могућност. Он је у петак најавио да ће Нова странка до 5. октобра, када ће бити њена редовна конференција, направити платформу с виђењем шта треба да се ради у тренутној ситуацији. Та платформа ће, додао је, садржати понуду да јој приђу сви који су компетентни и квалитетни за окупљање.

Живковић је рекао и да није најављивао уједињавање опозиције, већ указивао на неопходност да они који још могу да се представе као опозиција, у парламенту и ван њега, у друштвеним групама, на друштвеним мрежама, у невладином сектору, ускладе деловање.

Извор: Данас

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт