Петровић: Политика нас може окупити
ЗЗС у медијима
Facebook
Twitter

Петровић: Политика нас може окупити

Интервју председника ЗЗС Душана Петровића за Новости: O заједничком деловању разговарам са Тадићем. Било би добро да дође до договора са Пајтићем.

До сарадње и уједињења опозиције може да дође искључиво уколико постигнемо сагласност о најважнијим политичким питањима у земљи - каже за „Новости“ Душан Петровић, лидер Заједно за Србију.

* Која странка би требало да буде стожер тог окупљања?

- Само политика може да буде стожер. За ЗЗС је најважније унутрашње политичко питање стварање регионално уређене државе, као резултат уставних промена. У спољној политици то је утврђивање става о евроатлантским интеграцијама.

* Демократе и ЛДП већ су јавно покренули иницијативе за заједничко деловање опозиционих странака? Јесте ли заинтересовани за њихове предлоге?

- О свим овим питањима подробно разговарам са Борисом Тадићем. Имао сам занимљиве састанке и са још неким председницима и утицајним политичарима из других странака.

* Колико је за вас Пајтић као лидер ДС прихватљивији за сарадњу од Ђиласа?

- Није то питање личног односа са овим или оним председником ДС, већ ствар могућности договора о политици. У овом тренутку нисам у стању да дам реалну процену о томе да ли ће такав договор и бити постигнут. Било би веома добро да до тога дође.

* Како оцењујете учинке Владе у непуних сто дана рада?

- Ми се, у ствари, приближавамо двогодишњици власти, која је окупљена око СНС. Несумњиво највеће достигнуће је Бриселски споразум, који је утемељио политички консензус о европском путу. Влада је поставила веома добар оквир регионалне политике. Функционално интегрисање земаља западног Балкана, корак по корак, и пре уласка у ЕУ државни је интерес сваке од наших земаља првог реда. Тако ћемо најбрже доћи до бољег живота и трајне стабилности.

* Који су негативни резултати власти?

- Влада није успела да успостави стратешку економску иницијативу и то је њен највећи неуспех. Економија може да буде покренута кроз велике пројекте у наводњавању, енергетској ефикасности, организованом експлоатисању био-масе и отварањем простора за велике инвестиције у рударству.

* Јесу ли реалне политичке спекулације да бисте ви и Тадићев НДС могли да ојачате владајућу коалицију у случају евентуалног разлаза СНС и СПС?

- Немам сазнања да се воде било какви разговори о томе.

Извор: Новости, 21. јул 2014.

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт