ЗЗС у медијима
Facebook
Twitter

ОГРОМАН ГУБИТАК ЗА АГРАР: Сељаци остали без 175 милиона евра због неспособних ћата

Премештање Управе за аграрна плаћања из Шапца у Београд било је стратешка грешка, због које је наша пољопривреда остала без новца из ЕУ

Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и председник странке Заједно за Србију, у разговору за Курир предлаже враћање седишта Управе за аграрна плаћања у Шабац како би до 2018. био решен проблем повлачења новца из европског фонда намењеног српској пољопривреди.

Шта је суштина ваше полемике с Јадранком Јоксимовић, министарком за европске интеграције, о новцу из ЕУ фондова за пољопривреду који не стиже у Србију?

- Суштина је да четири године Министарство пољопривреде доноси катастрофалне одлуке. Наша јавност је то сазнала крајем прошле недеље, кад је саопштено да је ЕУ одбила акредитацију Управе за аграрна плаћања. Дакле, због неспособности администрације не можемо да користимо новац из IPARD програма. То значи да наша пољопривреда остаје без више стотина милиона евра инвестиција. Ја сам само рекао: „Лоше сте радили“, и предложио сам како најбрже да решимо ову кризу и да нашим пољопривредницима и агро-бизнису омогућимо да дођу до огромног новца.

Шта ће се, по вашем суду, даље догађати? Хоће ли милиони евра из IPARD фондова стићи до наших пољопривредника?

- Вучић је 11. августа у Скупштини изјавио да је акредитација завршена и да је обезбеђено 175 милиона евра европског новца. Странка Заједно за Србију обавестила је јавност да то није истина. Предлог је - враћање седишта Управе за аграрна плаћања у Шабац, и то одмах. Постављање способног директора, који ће формирати професионални тим и завести ред. Дакле, премештање Управе из Шапца у Београд било је стратешка грешка и људи који су криви за овакву одлуку нанели су крупну штету националној економији. Ако то буде урађено, до 2018. могли бисмо да решимо проблем.

Да ли верујете да ће се Управа за IPARD фондове вратити у Шабац и да ли је та зграда у Шапцу заиста неусловна да не може да прими чак ни све запослене?

- Ревизори ЕУ рекли су да зграда у Шапцу задовољава све стандарде за акредитацију. Тачка. Министарка Јоксимовић прича неистине о броју запослених. Укупно ће бити свакако мање од 1.200 људи. Али, пазите сад, они ће бити распоређени у централи и у 15 филијала по целој Србији. Видите каква је то неподношљива лакоћа изговарања неистина.

Хоће ли неко у Влади одговарати уколико се испостави да новац за паоре неће стићи пре 2018?

- Новац свакако не може да дође до 2018. Поновићу, ако овако наставимо, никада неће ни доћи. Вучић и министар Недимовић морају одмах да предузму кораке. Дао сам један предлог, утемељен на мишљењу струке. Овде нема места за сујету, демагогију и манипулацију. Доста више прављења глупости!

Екскурзије до Брисела

ШВРЋКАЛО СЕ ПО 50 ЉУДИ, БЕЗ РЕЗУЛТАТА

Због чега је у Управи за IPARD фондове за четири године промењено пет директора и о којим екскурзијама до Брисела ви говорите?

- Све ово о чему говоримо последица је незнања. Премијер је постављао лоше министре. У овој ствари министри су били лоши јер нису поштовали мишљење струке. Да јесу, данас бисмо имали на располагању те милионе евра. Што се екскурзија тиче, треба видети шта су то делегације од по 50 људи радиле у Бриселу кад је очигледно да посао са ЕУ није урађен како треба.

Извор: Курир, 03. октобар 2016. године

Интервју Небојше Зеленовића за "Недељник": Препознајемо вредност слободе

Први човек Шапца једини је градоначелник у Србији који не припада странкама владајуће гарнитуре на републичком нивоу. Небојша Зеленовић, који је функционер странке Заједно за Србију, за Недељник говори о мотивима да се награди ауторка „Утиска недеље“ поводом Дана Шапца, као и о домаћинском вођењу тог града.

Шабац ове седмице обележава свој Дан. Од града који поштује традицију и негује културу сећања то се очекује, али оно што је Србији скренуло пажњу је додела Кључа града и звања почасна грађанка новинарки Ољи Бећковић. О разлозима овакве одлуке, развојним шансама Шапца, достигнућима и визијама, разговарамо са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем.

Зеленовић је једини градоначелник у Србији који није члан неке од владајућих странака на републичком нивоу. Он је функционер странке Заједно за Србију коју води Душан Петровић.

Зашто је 22. април важан за Шабац?

 –  То је дан када је турска посада напустила Шабац 1867. године, предавши кључеве града пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу. Овим чином турска власт је, после нешто више од три века, дефинитивно окончана. На основу историјског значаја овог догађаја и његовог утицаја на развој града, определили смо се да 22. април обележавамо као Дан града. И као што смо слободу ценили тада, тако и данас препознајемо њену вредност јер је слобода као ваздух – не осећа се док не почне да нестаје. Зато је у Шапцу тако ценимо и бранимо. 

Да ли је награда града Шапца Ољи Бећковић симболична?

-  Госпођа Бећковић је награђена у категорији Развој демократских вредности и поштовања људских права и слобода. И наравно да ту има симболике јер управо поштовање људских права и слобода у Србији је дефицитарна категорија. Оља Бећковић је врхунски професионалац у свом послу. Вец дуго времена својим приступом, храбрим наступом и етичким стандардима које је својим радом бескомпромисно бранила непрекидно подсећа на одговорност за јавно изговорену реч. Одговорност која се у Србији непристојно често занемарује и заборавља. Истовремено грађане позива на здрав разум, објективизам и активизам. Њен рад је синоним за слободно новинарство, нарочито у времену у ком се слободна реч и критичко мишљење изједначавају са дестабилизацијом државе. Мало је места у Србији за речи Оље Бећковић данас. Шабац је град који жели да чује Ољу Бећковић и све друге слободномислеће људе јер изнад свега цени слободу, независност и могућност да његови грађани одлучују о својој и судбини заједнице у којој живе и раде. Потребна је Оља Бећковић и читавој Србији као својеврсна брана даљој таблоидизацији и вулгаризацији целокупне јавне сфере која са собом доноси вербалну агресију која закономерно води и физичкој агресији чији су сведоци грађани Инђије, Беочина, Ниша ... 

Да ли сте још некога наградили?

Поред Оље Бецковић награђени су и Рукометни  тим “Металопластика” у категорији  Укупан развој и промоција града Шапца, а Мирољуб Николић, директор “Каритас” Шабац у категорији  Развој села, пољопривреде и месних заједница.

Странка Заједно за Србију и Народни покрет Србије  потписале су прошле недеље у Нишу изјаву о заједничким циљевима и споразум о стратешком партнерству. Да ли је то сигнал опозицији за уједињење? 

- Споразумом о стратешком партнерству дефинисани су оперативни методи борбе за заједничке политичке циљеве: стварање економски јаке Србије, остварење пуне слободе уз инсистирање на јачању права и слобода грађана, успостављање суштинске самоуправе, пуноправно чланство у ЕУ и формулисање нове одбрамбено-безбедносне политике. Споразум показује спремност опозиције да усагласи политичке циљеве и крене ка успостављању акционог јединства, неопходног за уравнотежење политичке сцене.

На скупу у Нишу говорили сте о отварању 6000 нових радних места. На чему темељите такву пројекцију? 

- Отварање 6000 нових радних места представља континуитет развојне политике ЗЗС у Шапцу. Шабац има добру перспективу за развој привреде. После 30 година формирали смо одељење Привредне коморе у Шапцу, чије је седиште иначе било у Ваљеву. То је конкретан начин да остваримо комуникацију града и привредника.  Од 2012. године више од 2.500 запослених у Шапцу остало је без посла и прихода. То је реформски “успех” Владе Србије. Трудимо се да у тешким околностимо пронађемо начин да запослимо наше грађане и обезбедимо посао домаћим предузећима. Поред изградње затвореног базена и изолације зграда, где су упослене локалне фирме,  посебно смо ангажовани у грађевинском сектору који тренутно обухвата стотинак предузећа са више од хиљаду запослених. Град све предузима да обезбеди најповољније услове за зидање стамбених и пословних објеката. Очекујем да ће у овој години бити изграђено око 10.000 квадрата пословног и стамбеног простора. Тренутно разговарамо са петнаестак потенцијалних инвеститора али без медијске помпе. Имали смо и негативних искустава. Десило се, на пример, да је дошао турски инвеститор за изградњу млекаре. Све смо учинили да му омогућимо повољне услове пословања, али су перипетије настале у надлежним министарствима јер је инвеститор упућиван на другу адресу.

Од петооктобарских промена, Шабац води једна политичка струја. Колико је то добро за грађане Шапца?

- Успех је мерљива категорија. Шабац је рекордер у Србији по изграђеној инфраструктури. Први и веома важан посао после 2000. године био је завршетак телефонизације. У оквиру гасификације створена је могућност за прикључак на дистрибутивну гасну мрежу 16.000 домаћинстава. Илустративан је податак да је од 1945. до 2005. године асфалтирано 190 километара путева. За само седам година, од 2005. до 2012. године, асфалтирано је више од 250 километара саобраћајница. У свим приградским месним заједницама до 2008. године створени су услови за постављање канализационе мреже. Град је финансирао изградњу сабирних колектора  што је био почетак изградње канализације у приградским месним заједницама. И ту смо имали добре резултате: изграђених 180 километара канализационе мреже на подручју града у односу на 90 километара до 2000. године. Истовремено, грађена је и водоводна мрежа. Од почетних 140 километара, колико је било до 2000. године, на подручју града сада је 280 километара водоводне мреже, а број новоприкључених домаћинстава на мрежу је седам хиљада. Донели смо одлуку о још повољнијем прикључењу на градски водовод. Сада је то могуће учинити на 36 месечних рата. Када је реч о самом граду, бројне улице су комплетно реконструисане, изграђени кружни токови, семафоризоване раскрснице, постављена јавна расвета, хигијена је на вишем нивоу, уређене су зелене површине, изграђена дечја игралишта и спорстки терени... Поносни смо и на број изграђених и реконструисаних школа и вртића, на очување културног и архитектонског наслеђа, на пешачку зону која је музеј српске архитектуре на отвореном и проглашена најлепшом у Србији. О свему томе водимо рачуна на одговоран и домаћински начин. Бринемо о социјално угроженима, старима и немоћнима, а средства за те намене, у односу на 2000. годину, увећана су стотину пута. Имамо поуздане партнере у овим пословима, а о нашем раду суде грађани на изборима.

Извор: "Недељник" - www.nedeljnik.co.rs

Петровић за TVN1: Економија је кључна тема уједињења опозиције

Председник странке Заједно за Србију Душан Петровић сматра да је економија кључна тема око које опозиција мора да се договори и понуди алтернативу грађанима.

Гостујући у јутарњем програму N1 телевизије, Петровић је на питање шта његова странка нуди грађанима одговорио: економију и позиционирање. „Донели смо одлуку да уђемо у разговоре са другим опозиционим проевропским странкама али и ванпарламентарним странкама да се договоримо око најважнијих економских ствари“, каже он.

Како је истакао, план његове странке „Запослимо Србију“ има шест тачака и то су: промена пољопривердне политике, пројекат наводњавања милион хектара земљишта, политика подстицаја производње биомасе као и озбиљан пројекат у грађевинској индустрији, спровођење стратегије рударства и инсистирање код НИС-а на озбиљној инвестицији од 500-600 милиона долара да би Панчевачка рафинерија постала међу најмодернијим у Европи.

На питање како да се превазиђу несугласице из прошлости са појединим странкама и уједини опозиција Душан Петровић је рекао: „ Важно је да се договоримо око политике а не да се бавимо историјом ко је коме шта урадио у прошлости. Економија је суштина“.

 

Погледајте снимак гостовања Душана Петровића на сајту TVN1

Петровић за Курир: Повампирени шешељизам више не пролази у Србији

Душан Петровић, лидер Заједно за Србију, каже у разговору за Курир да ће та странка данас изабрати председника, потпредседнике, главни одбор, статутарну комисију и надзорни одбор. Он ће, како каже, предложити странци економски развојни програм у шест тачака „Запослимо Србију“.

- Тај програм подразумева промену аграрне политике и повећање аграрног буџета, започињање пројекта наводњавања милион хектара пољопривредног земљишта, улазак у пројекат масовне производње биомасе... Ту су и покретање грађевинарства кроз почетак процеса изоловања више од 1,5 милиона стамбених објеката, спровођење стратегије рударства и унапређење панчевачке рафинерије кроз нови инвестициони циклус који треба да створи најмодернију рафинерију у овом делу Европе. Очекујем подршку и за програм истинске самоуправе и регионализације, јер треба да омогући милионима људи да у својим селима и градским квартовима доносе одлуке од јавног значаја.

Да ли је више колона у којима су представници опозиције посетили гроб Зорана Ђинђића доказ да у Србији не постоји озбиљна алтернатива владајућим странкама?

- Више колона јесте доказ да Србија није напустила политички правац који је уцртао Ђинђић. Колоне су небитне. ЗЗС предлаже проевропској опозицији тачке у вези са којима можемо да дефинишемо заједничку политику, која с једне стране треба да понуди јасан план економског развоја, а с друге да заустави процес таблоидизације целокупног политичког живота који руинира Србију.

Како коментаришете Шешељеве изјаве у вези са Зораном Ђинђићем?

- Као повампирени шешељизам. У Србији је проевропска политика Зорана Ђинђића тријумфовала над политиком зарђалог есцајга и глоговог коца.

Какав је ваш однос са Борисом Тадићем данас?

- Лично - пријатељски, као и увек. А наше странке сарађују у оквиру заједничког посланичког клуба.

Извор: Курир

Петровић за Блиц: Блер је добра идеја Владе Србије

Прозападна опозиција у Србији треба да пронађе тачке за заједничку политику и да успостави акционо јединство, каже лидер Заједно за Србију Душан Петровић.

На сутрашњем скупу његова странка ће бирати руководство, а Петровић за „Блиц“ наводи да очекује да Скупштина подржи политику истинске самоуправе и регионализма и економски програм развоја Србије у шест тачака, који предлаже.

Шта је окосница тог програма?

- Да запослимо Србију. Промена пољопривредне политике и повећање аграрног буџета, улазак у пројекат наводњавања милион хектара пољопривредног земљишта, пројекат масовне производње био-масе, покретање грађевинарства кроз пројекат изоловања 1,5 милиона кућа и станова, спровођење стратегије рударства и унапређење и модернизација панчевачке рафинерије. Темељ истинске самоуправе је план за стварање прилике да грађани у селима и градским квартовима могу, непосредно, да одлучују о јавним пословима, а за почетак о томе на шта ће се трошити порез на имовину.

Како вам се чини то што је Влада Србије ангажовала Тонија Блера?

- Мислим да је то добра идеја. Видећемо да ли Влада има снаге да је реализује.

На кога сте мислили када сте позвали на окупљање прозападне опозиције и постоји ли неки услов за то?

- Мислим на целокупну парламентарну опозицију и онај део опозиције ван Скупштине, који има циљ да земља што пре уђе у ЕУ. Што пре направимо акционо јединство, толико брзо ћемо се изборити са таблоидизацијом јавног живота, која руинира Србију.

Шта мислите о влади у сенци коју је иницирала ДС?

- То би такође могла да буде добра ствар. Очекујем да брзо видимо јасан план државне и економске политике. Онда ћемо моћи да пронађемо заједничке тачке политике, која ће бити алтернатива политици Владе Србије.

Извор: Блиц

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт