У наставку представљамо интегралну верзију говора Небојше Зеленовића, председника Заједно за Србију и градоначелника Шапца, на уводном делу скупа у Европском парламенту одржаног 11. децембра 2019. године. Овај скуп је организовала Социјалистичка и Демократска Парламентарна група у Европском парламенту, са циљем да се опозицији у Србији да прилика да представи тешку ситуацију са којом се суочава у Србији пред парламентарне изборе који треба да буду одржани на пролеће наредне године. Српску опозицију су, поред Небојше Зеленовића, представљали и  председник Странке Слободе и Правде Драган Ђилас и потпредседник Демократске странке Дејан Николић. 

* * *

"Даме и господо,

Част ми је што данас имам прилику да овде, пред вама, представим истину о тешкој, и како време пролази све тежој, политичкој кризи у мојој земљи, Србији. Током последњих неколико година, Србија се суочила са изузетно озбиљним назадовањем на пољу демократских реформи, услед чега се с пуним правом може рећи да је Србија данас заробљена држава* са медијима под пуном контролом режима. Упркос томе, Србија је јуче отворила још једно поглавље у процесу придруживања Европској унији. Ово је једна невероватна ситуација. 

Дозволите ми да нагласим одмах на почетку: мој стратешки приоритет као председника странке Заједно за Србију јесте, и увек ће остати, придруживање Србије Европској унији. Но, не може бити сумње да руски, кинески и други спољни утицаји континуирано јачају у Србији. А ипак, када питате грађане Србије где желе да њихова деца одрастају, они ће у далеко највећем броју случајева без дилеме одговорити да је то Европска унија. Иако само чланство у ЕУ може представљати један апстрактан, не до краја јасан концепт за многе грађане Србије, оно што они без дилеме желе јесте да живе у земљи уређеној по угледу на развијене земље ЕУ. Конкретно, желе да живе у земљи у којој ће имати прилику да стекну квалитетно образовање, где ће имати добар систем здравствене заштите, у којој је владавина закона реалност живота, а не само фраза која се појављује у медијима. Изнад свега, грађани Србије желе државу у којој ће њихова деца желети да остану да живе, и заједно граде бољу будућност. Једини начин да ови циљеви, ове основне потребе пристојног човека, буду достигнути јесте кроз чланство у ЕУ. Ми снажно рачунамо на вашу подршку на овом тешком, али неопходном, путу суштинских структурних промена у нашој земљи.

Моје искуство као градоначелника Шапца ми говори да најбржи пут до успостављања демократског друштва јесте укључивање грађана у процесе доношења одлука. Ми у Шапцу имамо највећи програм буџетирања кроз грађанску партиципацију у Србији. Баш ове недеље, 100.000 грађана Шапца је имало прилику да гласањем одлучи на који ће начин бити утрошена два милиона евра њиховог новца, прикупљеног кроз опорезивање. И сви предлози о којима се гласало били су упућени од стране самих грађана, са циљем унапређивања квалитета живота у њиховом крају. У Србији, наплата пореза генерално увек је била изазовно питање. Увођењем овог програма, порески приходи у граду Шапцу увећани су три пута. Ово је непорецив доказ чињенице да укључивање грађана у одлучивање води до најзначајнијег стуба демократије: успостављања поверења. 

Ми смо свесни да Србија не може да напредује сама. Наш успех зависи и од успеха наших комшија. Из управо ових разлога, Шабац има опсежну прекограничну сарадњу са градовима у Хрватској, Босни и Херцеговини и Албанији, између осталих. Лично сам посебно поносан на пројекат реализован са општином Пећ на Косову где смо искористили наше богато искуство из Шапца да обучимо седам српских и седам албанских породица да заједно узгајају јагоде. Очекујемо да видимо дословне плодове њиховог заједничког рада овог пролећа. И управо на овом месту, дозволите ми да јасно кажем: ја сам у потпуности посвећен нормализацији односа са Косовом. Ми не можемо наставити да бежимо од тог проблема, и желимо да будемо део његовог решења. Данас вам, са овог места, јасно говорим: без нормализације, ни наши грађани ни наша земља не могу да напредују.

Ми смо имплементирали и многе друге успешне програме. Тренутно, радимо на увођењу Система финансијског менаџемнта и контроле који ће успоставити пуну транспарентност и спречити случајеве корупције када су јавне финансије у питању. Верујем да демократска власт која нема ништа да сакрије не може имати било какав проблем са успостављањем таквог система. Па ипак, мој град, Шабац, је прва локална самоуправа у Србији која ће имплементирати тај систем, иако је то била обавеза за Србију током последњих 10 година. Сви ови примери добре праксе могу бити једноставно и брзо преузети и од стране других градова и општина у Србији, што представља важан део политичког програма за који се Заједно за Србију, и ја као њен председник, залажемо. 

Но, упркос свим овим позитивним примерима, данас сам овде, пред вама, у тренутку када је ситуација у Србији изузетно тешка, када је држава заробљена, а медији стављени под пуну контролу режима. 

Ове године, први узбуњивач високе категорије у Србији, господин Александар Обрадовић, открио је велики корупционашки скандал – повезаност оца министра унутрашњих послова Србије са сумњивим пословима трговине оружјем. Уместо да заштити господина Обрадовића, јавни тужилац је на ово реаговао тако што га је ухапсио. Овај случај представља јасан показатељ чињенице да је Србија „заробљена држава“, и да су у Србији „заробљене“ све кључне државне институције, укључујући правосудни систем. 

Ситуацију додатно погоршава тотална заробљеност медијског простора у Србији, у коме је немогуће чути иједну реч која одступа од реторике режима. Дословно сви они који се осмеле да на било који начин критикују режим бивају немилосрдно нападнути од стране режимске пропагандне машинерије – од стране про-режимских новинара, професора, судија, чак и глумаца. Драматично погоршавање слободе медија у Србији забележено је и потврђено од стране дословно свих независних посматрача. Само ове године, Србија је пала за 14 места на светској ранг-листи индекса слободе медија. Од 2014. године, пали смо за 36 места на овој листи. Режимска контрола над медијима је, такође, наведена као централни разлог из кога је међународна организација Freedom House у свом извештају деградирала статус Србије из „слободне“ у „делимично слободну“ државу. Из ових разлога, ми као опозиција захтевамо хитну смену свих чланова Регулаторног тела за електронске медије Србије (РЕМ), чији је посао да надзире стање у медијском простору. 

У Србији не може бити слободних и поштених избора док не ослободимо медије и наше институције. Поред тога што се нити један једини глас противника режима не може чути у медијима, ми у Србији имамо ситуацију где је бирачко тело изложено притисцима који су потпуно астрономски. Само један пример: ми у Србији имамо скоро четврт милиона људи у јавном сектору који су запослени преко уговора на одређено време, закључених на врло кратке рокове. Ти уговори истичу баш непосредно пре термин за који се најављују избори, и биће обновљени само ако ти запослени обезбеде доказ да су на изборима гласали за владајућу странку. А када у обзир узмемо и чланове породица тих људи који су, суштински, уцењени, доћи ћемо до цифре од преко 20% бирачког тела у Србији.

Ми смо данас овде, пред вама, јер желимо да покажемо да је опозиција уједињена у посвећености демократској Србији у којој влада закон. Нажалост, тренутно стање заробљености државе и медија је приморало  већину опозиционих странака да најаве бојкот избора који се планирају за пролеће. Бојкот није наш циљ, већ средство којим желимо да произведемо ситуацију у којој ће морати да се напокон заиста и истински разговара о будућности наше земље.

Већ две године уназад сам захтевао да се отпочне са посредованим дијалогом са влашћу о унапређивању изборних услова. Режим се тек у августу ове године сагласио да се уђе у такве разговоре, у тренутку када су знали да је прексано да би се спровеле било какве суштинске промене за изборе који треба да буду на пролеће наредне године. Свеједно, ја желим да захвалим Тањи Фајон за њену посвећеност дијалогу под посредовањем ЕУ током протеклих пар месеци. Веома ценимо труд кога сте уложили. 

Сада од свих вас тражим да се поново укључите у дешавања на Западном Балкану, и посебно у Србији, како бисмо заједничким снагама покушали да спречимо ескалације криза у будућности. Потребна нам је ваша помоћ у ширењу истине о ситуацији у Србији, како би на режим у Београду био извршен притисак да спроведе истинске и суштинске реформе, које ће користити и Србији и Европској унији. У овоме смо заједно. 

У духу социјалдемократије, желео бих да вам се захвалим на солидарности. Сада очекујем и надам се да ћемо заједнички радити на придруживању Србије Европској породици, којој по праву припада.

 

-----------------------

*заробљена држава (state capture) - "ситуација у којој се одлуке у једној држави доносе са циљем задовољавања одређених приватних интереса, укључујући доношење одлука у замену за нетранспарентне и нелегалне накнаде представника приватних интереса исплаћене јавним званичницима, уместо у складу са јавним интересима утврђеним кроз демократски процес. Стање "заробљености државе" наступа када су основна правила игре обликована у складу са интересима појединаца и група, уместо у складу са општим националним интересима." - Енциклопедија Британика (Encyclopedia Britannica).