Комитет за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе одржаће своју нову седницу у Београду 7. фебруара. Ова одлука донета је након излагања градоначелника Шапца Небојше Зеленовића на Конгресу Савета Европе о притисцима владајуће СНС на независне градове у Србији, у новембру прошле године.

Организатори Конгреса су општине Параћин, Чајетина и град Шабац. Зеленовић за Данас каже да очекује да ће представницима Савета Европе након састанка у Београду бити потпуно јасна слика о политичком криминалу који се спроводи у Србији.

„Све о чему сам говорио у новембру у Савету Европе (у Стразбуру) потврђено је на изборима у Лучанима. Ти избори су доказ да је Вучић заробио државу, киднаповао медије и урушио институције. Имамо нове доказе о томе које ћемо предочити свим члановима Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе“, каже Зеленовић.

На питање које нове доказе ће предочити колегама из СЕ и како ће их уверити у истинитост својих тврдњи, саговорник Данаса одговара да ће општине Параћин, Чајетина и град Шабац као организатори Конгреса у Београду, уприличити више важних догађаја и обезбедити састанке представника Савета Европе са представницима грађанског протеста који се спроводе широм Србије. Међу саговорницима „биће и јавне личности и сви они који су устали против диктатуре Александра Вучића“.

„Очекујем да ће представницима Савета Европе након Конгреса у Београду бити потпуно јасна слика о политичком криминалу који се спроводи у Србији. И поред тога што до њих не допиру све информације о Србији, показаћемо им како се крше Европска повеља и закони о чијем се спровођењу брине Савет“, напомиње Зеленовић.

Након Зеленовићевог обраћања Комитету за мониторинг, који је оперативно тело Конгреса локалних и регионалних власти у Стразбуру, почетком новембра, обећано је да ће Комитет за мониторинг до седнице у Београду прегледати документа о конкретним проблемима са којима се сусрећу одборници и градске управе независних локалних власти у Србији. Андреас Гаснер, један од делегата из Немачке, поручио је тада да се сви наводи које је Зеленовић изнео морају озбиљно испитати, те да је зато важна сарадња представника локалних власти из целе Европе и неопходна подршка Конгреса.

„Притисци на локалну власт и градоначелнике не смеју се толерисати, посебно не ако има сумњи да на активности које су повезане са криминалом. То је порука коју морамо да пошаљемо са овог скупа.", поручио је Гаснер у новембру. Да подсетимо градоначелник Шапца је у Стразбуру на седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе у оквиру дебате „Градоначелници под притиском“ истакао да представници републичке власти, предвођене СНС-ом, покушавају да поткупе, обмањују и уцењују одборнике локалних власти како би преузели контролу на свим нивоима управе.