Савез за Србију
0
0
0
s2smodern

На седмом протесту “Стоп крвавим кошуљама” под слоганом “1 од 5 милиона” у Београду , за разлику од претходних, захтев је упућен и опозицији. “Хоћемо јасан план да до овога више никада не дође, да нам то напишете, изложите, а затим и потпишете”, кључна је порука упућена опозицији пре почетка протестне шетње.

Као и претходних субота, код Филозофског факултета у Београду уз пиштаљке и транспаренте окупили су се грађани на новом протесту “Један од пет милиона”.

Глумац Бранислав Трифуновић се извинио за грешке људи из организације протеста, поручујући да се мора веровати само у то да “је једина жеља свих да ово зло оде и да се овај систем промени”.

А затим је, за разлику од претходних протеста када су захтеви били упућени представницима власти, захтеве, у име грађана, испоставио опозицији.

“Осам недеља смо овде, два месеца трају протести против насиља коју спроводи власт. Њима смо захтеве испоставили, а вечерас имамо захтев за опозицију. Нужно је успоставити механизме да се оваква власт никада више не понови”, рекао је Трифуновић.

Како је додао, када “ово прође”, у држави ће све морати да се гради испочетка.

“Зато с овог места, последње оазе нормалности, позивам политичаре које шетају с нама да послушају свој народ. Да разумеју да ми не бирамо власт, ми бирамо службенике. Хоћемо да људи не бирају власт, већ сервис грађана”, додао је Трифуновић.

“Овде смо зато што знамо да морамо да будемо овде. Ми ходамо због нас, ни због једног политичара или лидера, ни због левице, ни због деснице – због нас”, истакао је глумац.

“Хоћемо јасан план здраве државне управе коме ће се политичари прилагодити. Политичари се морају прилагодити држави, а не држава политичарима. Хоћемо да нам напишете како ћемо да вас контролишемо као и како да вас сменимо. Да нам то напишете, изложите, а затим и потпишете. Ово је наша земља”, истакао је Трифуновић.

Глумац је подсетио и да грађани организују шетње и у другим градовима у Србији.

“Овај грађански протест ће постати лавина коју нико неће моћи да заустави. Поред Београда шета још 15 градова, а имамо најаву и за још десетак. Србија се буди, драги Београде, верујте”, поручио је Трифуновић.

“Нећемо да учествујемо у ономе што ти називаш изборима”

Бранислав Трифуновић вечерас је са протеста имао и поруку за председника Србије Александра Вучића. Он је рекао да грађани Србије неће пристати на оно што он назива изборима.

“Александре Вучићу од вечерас грађани ће ствари називати правим именом. Барбара није новинарка, Омер Мехић није био пијандура, РТС није јавни сервис грађана Србије, политичко убиство Оливера Ивановића није инцидент, лаж није друго мишљење, твоје уцене и куповина гласова и мафијашење нису избори и то ти више неће проћи”, рекао је Трифуновић.

Поручио је да грађани неће пристати да учествују у томе и да избори подразумевају слободу мишљења и говора.

“На то што ти зовеш изборима ми не пристајемо. Избори да, али са правом слободе Александре Вучићу”, додао је.

 

Којо: Заиграо си се Вучићу, заборавио да те ми плаћамо

Грађанима се обратио и глумац Никола Којо поруком: “Александре Вучићу, ово је крај”.

“Користио си наш новац, наш недостатак храбрости, силовао си и уценио комплетно становништво. Силовао си својим конференцијама за штампу – редовним, ванредним … Рушењем Савамале, Ер Србијом, падом хеликоптера, продајом Коперникуса…”, рекао је Којо.

“Заиграо си се Александре Вучићу, заборавио си да си ти наш службеник и да те ми плаћамо. Ми хоћемо да плаћамо неког ко може да спроведе да нема гладних у 21. веку. Не плаћамо те да нас вређаш, понижаваш и да нас називаш олошем. Да будеш новинар, судија, акушер и бабица”, рекао је Којо.

“Овај народ овде и народ широм Србије који протестује решио је да ти каже да одеш”, додао је Којо, што је пропраћено скандирањем “Вучићу, одлази”.

“Позивамо те да абдицираш краљу самокрунисани и имаћеш олакшавајуће околности. Објасни и својим поданицима да одложе своје оружје и ништа им се неће десити – осим лустрације”, додао је Којо.

“А ми имамо још неке задатке. Прво да твојим гласачима објаснимо шта си урадио и како си користио њихов новац. Да формирамо политичко тело протеста, да убедимо политичаре да напусте све институције у којима има твојих хајдука, апсолутно све”, истакао је глумац.

“Наш последњи циљ је да будемо овде до краја – до тоталне грађанске непослушности. До коначног циља, а то си ти Александре који ћеш бити запамћен у историји као диктатор. Од тога те нико не може аболирати. Спасиба за дружбу”, завршио је Којо говор са камиона након чега је почела шетња главним улицама Београда.

Окупљене су говорници позвали да баце било шта што су понели, ако су понели, јаја и слично, јер не желе да гађају оно што је имовина грађана Србије. Навели су и да ће им, уколико нико с РТС-а не буде изашао да с њима разговара, оставити неке поруке.

 

Бујошевић се није одазвао на јавни позив на састанак са представницима протеста

Колона се кретала од Филозофског факултета, преко Македонске и Светогорске улице до Зграде РТС-а где су организатори протеста раније јавно позвали челнике ове медијске куће да их приме на састанак с генералним директором РТС-а Драганом Бујошевићем и главним и одговорним уредником Информативног програма РТС-а Ненадом Љ. Стефановићем.

Представнике протеста, међутим, вечерас нису примили у РТС. Како је окупљенима рекао Бранислав Трифуновић на улазу у зграду речено им је да писаним путем морају да затраже састанак са челницима ове медијске куће.

Радници обезбеђења на улазу у зграду РТС-а рекли су Трифуновићу и осталим представницима протеста, да су у згради само они и да је процедуром предвиђено да оставе писмо којим траже да их Бујошевић прими.

“Послаћемо писмо, па ћемо се видети и причати сигурно. Ослободићемо ову зграду”, рекао је Трифуновић и позвао окупљене да “галамом, у време другог дневника, поздраве оне који су у згради”. Глумац је затим прочитао и писмо подршке професора Филозофског факултета у Београду.

Након тога, колона је продужила даље и на кратко застала код зграде Председништва где су узвикивали “Вучићу одлази”.

Протестна шетња завршена је код Народног позоришта.

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |