0
0
0
s2smodern

Одржан је шести протест против насиља и актуелне власти у Београду под називом “Један од пет милиона”. Скуп је почео на платоу испред Филозофског факултета у Београду, а након обраћања глумца Бранислава Трифуновића и политичарке Раде Трајковић, кренула је протестна шетња београдским улицама, у којој су учествовали и лидери Савеза за Србију.

Ово је земља за нас, а не за лопове, преваранте, оне који краду и узимају, рекао је на почетку Бранислав Трифуновић, који је обавестио присутне да су из Краљева људи кренули пешице како би били на протесту 16. јануара, поводом годишњице убиства Оливера Ивановића. Додао је да желе да обележе протестом тај дан, како се такве ствари никад више не би десиле. “Пиштаљке оставите код куће, понесите свеће”. Навео је да од власти траже да окрије ко су налогодавци и убице Оливера Ивановића.

Добили смо још једног хероја, Деска из Раките, који је био овде – зауставили су радове и поручили да можемо да се боримо за лепу и праву земљу, додао је Трифуновић. “Има нас више и биће нас више и победићемо. Победићемо оне који народ називају издајницима, страним плаћеницима, олошима, наркоманима… Са таквима не разговарамо, за њих имамо метле”, поручио је.

Поред једног од организатора протеста, глумца Бранислава Трифуновића, на данашњем скупу је говорила и председница невладине организације Европски покрет са Косова и Метохије Рада Трајковић.

Рада Трајковић је, говорећи о убиству Оливера Ивановића, рекла да је “туга у нама”. Прво кад се Милошевић појавио, морао је да покори Србе с Косова, и Вучић, да би се исто устоличио, покорио је Србе с Косова, рекла је Трајковићева. “Убили су нам Оливера, најбољег међу нама… Мислили су да смрт Оливера треба да промовише немогућност живота Срба и Албанаца, да разграничење буде будућност… Он им је и мртав показао, јер су изашли и комшије Албанци да га испрате на последњи пут, жалили су свог комшију, и тако је план Вучића и Тачија постао план неостварив”, додала је.

Она је навела да је Вучић признао правни систем Косова, потписао то, али да га не признаје једино, како је рекла, за мафијаше. Трајковићева каже да је Вучић у Београду увео “полиграф правду” за Милана Радоичића, који је осумњичен да је умешан у убиство Оливера Ивановића. Ако признајеш правни систем Косова, изручи Милана Радоичића Приштини, не прави од Београда сигурну кућу за криминалце, додала је Трајковић.

“Ми тражимо да се Срби не плаше Срба. А од када је Вучић на власти, ми се плашимо Срба”, казала је Трајковић.

Шета се у Крагујевцу, Куршумлији, Нишу, шетаће се у Новом Саду, Пожеги, додао је Трифуновић. Затим су окупљени кренули у шетњу улицама Београда.

Учесници протеста “Један од пет милиона” зауставили су се код зграде Радио телевизије Србије, где су од директора јавног сервиса Драгана Бујошевића и главног уредника информативног програма Ненада Љ. Стефановића затражили да поднесу оставке, јер су осрамотили новинарску професију.

Пуштена је шпица дневника, а на платоу испред зграде РТС-а запаљене су бакље и постављен транспарент “Почело је”.

Организатори протеста поручили су Бујошевићу да је “одговоран грађанима и јавном интересу, а не политичарима на власти”, а Стефановићу да престане да третира лажи председника Александра Вучића као чињенице.

“Остаћете уписани у историји као одговорни за суноврат слободе медија и пропаст новинарске професије”, рекли су организатори.

Након паузе, настављена је шетња улицом Кнеза Милоша, где су окупљени код “Београђанке” у којој је седиште телевизије Студио Б, скандирали “Барбара, јави се”. Са разгласа је пуштана музичка обрада прилога новинарке Барбаре Животић: “Линч, силовање, насиље”.

 

Да ли су грађани олош јер траже да се поштује закон?

Мирна шетња настављена је до зграде председништва, где су демонстранти затражили од председника Александра Вучића да их преброји и узвикивали „Вучићу, лопове“.

На крају протеста једна од организатора Јелена Анасоновић рекла је да је на сваком протесту све више гађана због лажи и манипулација власти.

Она је упитала Вучића, да ли су окупљени грађани олош, како их назива, зато што траже да се поштује закон, да РТС истинито извештава, а полиција хапси криминалце.

„Да ли смо ми олош ако смо за Србију без насиља или ви који ускраћујете права људима“, упитала је Јелена Анасоновић.

Прво окупљање грађана организовано је 8. децембра под називом „Стоп крвавим кошуљама“, а друго 15. децембра под називом „Хајде да се пребројимо“.

Први протести су иницијално организовани због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста, када је затражено да власт престане са насиљем против неистомишљеника и да се пронађу налогодавци напада.

Захтеви су проширени, тражи се пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак почионилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца напада на новинара Милана Јовановића, као и оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића.