Саопштења
Facebook
Twitter

ЗЗС најоштрије осуђује претње упућене Тадићу и Шутановцу

Заједно за Србију најоштрије осуђује претње које су Борису Тадићу, вођи Нове демократске странке, и Драгану Шутановцу, народном посланику и високом функционеру Демократске странке, упућене преко друштвених мрежа. Неопходно је да надлежни државни органи предузму, најбрже могуће, све кораке у оквиру својих надлежности како би они који су починили ова кривична дела били откривени и примерно кажњени. 

Очување политичких слобода као драгоцене вредности без које нема истинске слободе грађана нераскидиво је везано за заштиту безбедности учесника у политичком животу. После постизања консензуса о европском путу Србије, вазно је чинити све да буде створена истинска демократска атмосфера, као предуслов покретања свих људских потенцијала земље , из чега ће произаћи бољи живот са сваког грађанина наше земље. Они који имају највећу политичку и институционалну моћ по природи ствари су најпозванији и најодговорнији за убрзавање овог процеса.

Заједно за Србију

28 мај 2014.

Саопштење ЗЗС поводом оставке градоначелника Шапца

Странка Заједно за Србију подржава одлуку градоначелника Шапца Милоша Милошевића да поднесе оставку како би било избегнуто било какво политизовање у околностима када се води борба за заштиту града Шапца и његових грађана од велике природне непогоде.

ЗЗС, такође, подржава захтев да се утврди одговорност свакога ко је учествовао у одбрани од поплава, одмах по окончању ванредне ситуације. Милош Милошевић је, до ове кризне ситуације, неколико пута у претходних десет година веома успешно руководио одбраном од тешких елементарних непогода. Његове тврдње да је Кризни штаб у Шапцу у овој кризној ситуацији радио савесно и одлуке доносио у складу са предлозима стручних и овлашћених лица, морају добити прилику да буду објективно размотрене, чим земља уђе у редовне прилике. Ово је неопходно да би спремност свих локалних самоуправа и целе државе за заштиту од природних непогода у будућности била на највишем нивоу.

Београд, 18. мај 2014. године

Заједно за Србију

Очекујемо кратке, ефикасне и транспарентне преговоре о коалицији

Изасланик Председништва Заједно за Србију на новосадским разговорима о формирању демократског блока Срђан Срећковић данас је известио страначке органе о резулатима разговора и оквирима предложене програмске платформе. Уз инсистирање на убрзању процеса договарања и потреби што скоријег потписивања коалиционог споразума, платформа је добила једногласну подршку, а председник ЗЗС Душан Петровић је овлашћен да у име странке прецизира све детаље коалиционог споразума. 

Лидер ЗЗС Душан Петровић рекао је да очекује да ће разговори бути кратки, ефикасни и транспарентни, те је још једном апеловао на све учеснике у изборној кампањи да докажу да су им интереси грађана на првом месту и да, у складу са тим, пред њих изађу са јасним пројектима, а са мање острашћености према политичким супарницима.

ЗЗС поздравља иницијативу ЛСВ за формирање политичке алтернативе

Заједно за Србију поздравља иницијативу Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) о потреби што скоријег отварања разговора који за циљ треба да имају успостављање равнотеже на политичкој сцени Србије којом данас доминира једна политичка опција. Ми смо спремни за те разговоре, имамо спремљене развојне пројекте и јасан став о потреби прекомпоновања државног апарата и претварања Србије у регионалну државу, а све са циљем бољег живота наших грађана. 

Оно што морамо нагласити јесте да је једна фаза у развоју Србије отпочињањем преговора о приступању ЕУ завршена. Управо ово јесте био прокламовани циљ политике који су заступали сви они који се данас треба да седну за сто и дефинишу нови циљ на коме ће заједно радити. Свет и Србија су се променили и потребно је да дефинишемо нову политику која треба да се заснива на развоју заснованом на домаћим ресурсима које не користимо. Таква политика ће обезбедити грађанима Србије бољи животни стандард, створиће могућности за усвајање европских вредности и пре чланства у ЕУ, а тиме ћемо и процес преговарања учинити бржим и безболнијим. 

У том правцу, неопходно је да се сви на политичкој сцени понашају одговорно, рационално и пристојно и због тога ћемо предложити да се потпише протокол о понашању у току предизборне кампање, јер увредама, бесмисленим оптужбама и јаловим полемикама нећемо помоћи друштву да се избори са економском кризом која нас изједа. Верујемо да ће се у наредних неколико дана оформити јасна политичка алтернатива која ће се базирати на програмима и која ће пробудити нову енергију грађана Србије, енергију потребну за следећу етапу развоја наше домовине.

Београд, 1. фебруар 2014. године

ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ

Србији су потребни развојни планови

Идеја о стварању неке врсте коалиције, блока или фронта на политичким земљотресом девастираном левом делу наше политичке мапе, а који се десио по завршетку прошлих избора, није ничији лични хир или пука потреба да се опет учествује у политичком животу Србије, како неки то покушавају да представе. Та идеја је инспирисана чињеницом да сва истраживања јавног мњења  говоре о томе да око милион грађана Србије који су гласали за Европску перспективу данас не пропознају праву политичку понуду и сходно томе апстинира или бојкотује изборне процесе. 

Управо зато је формирана и странка Заједно за Србију која свој програм заснива на убрзавању примене европских вредности у Србији, развоју заснованом на запуштеним домаћим ресурсима, солидарности и суштинској реконфигурацији државног уређења и државног апарата који треба да буде мањи и ефикаснији, те да обезбеди учешће што већег броја грађана у доношењу одлука од јавног значаја на локалном нивоу. Са тим тезама смо већ излазили у јавност, то је суштински нова политика која подразумева да направимо план за сваку породицу и да у 2.5 милиона малих корака обезбедимо бољи живот за наше грађане. Тако ми у ЗЗС видимо политику данас, након што смо ушли у процес преговарања са Европском унијом. 

У таквим околностима ми смо апсолутно спремни и заинтересовани да са оним политичким странкама, удружењима грађана и појединцима који препознају ове вредности као решење за проблем српског друштва и грађана Србије  разговарамо и унапредимо ову политичку понуду. У том контексту смо и реаговали јуче, након што је у медијима изашла вест о креирању Демократског фронта. Оно што морамо да приметимо је да се већ првог дана након што је постало јасно да ће избора бити наставља стара пракса у оквиру које се спиновање, паушалне оцене и увреде користе са циљем дискредитације политичких противника и политичких организација, овај пут чак и пре него што су се неке декларисале или оформиле. Убеђени смо да је од суштинског значаја за даљи развој демократије, али и за излазак из економске кризе која нас изједа, неопходно да заборавимо те јалове политикантске приче и да у предизборној реторици  међусобне оптужбе уступе место конкретним развојним плановима који треба да реше пре свега економске проблеме наших грађана.

Београд, 29. јануар 2014. године

ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт