Из градова и општина
Facebook
Twitter

Подигнут споменик у рату страдалој шабачкој екипи РТС

На данашњи дан пре 27 година, на новинарском задатку на територији Баније, убијена је четворочлана екипа шабачког дописништва РТС-а.

На путу Петриња-Глина из заседе је пуцано на новинара и уредника дописништва РТС-а из Шапца Зорана Амиџића, сниматеља Бору Петровића и његовог асистента Дејана Милићевића, као и уредника Радио Шапца Сретена Илића.

У знак сећања на страдале новинаре, у Шапцу је данас испред зграде из које су кренули на последњи задатак, откривено спомен-обележје.

Постављању споменика присуствовао је и први човек Шапца Небојша Зеленовић који том приликом није могао да задржи ни сузе.

"Ја не знам зашто овај споменик није постављен раније... Сви су ме питали, стварно не знам и право да вам кажем - више ме се не тиче. Јако је важно да знате да је ово један слободарски град у коме могу да се отворе све најважније теме, у ком може слободно да се прича о свему. Слободно! Новинари штите ту слободу", истакао је Зеленовић.

Извор: ТВ Н1

Шабац представља Србију на Самиту градоначелника паметних градова на Тајвану

Град Шабац и његов градоначелник Небојша Зеленовић представљали су Србију на Самиту градоначелника паметних градова на Тајвану у оквиру Smart City Summita.

Национална алијанса за локални економски развој (NALED), у договору са Представништвом Тајвана у Будимпешти, препоручила је да град Шабац буде представник и промотер Србије на овом Самиту, на ком су учествовала 54 градоначелника из 46 држава света.

Градоначелници су на форуму разговарали о томе како креирати технолошка решења за пружање ефикасних услуга грађанима и привреди. Шабац је на самиту разговарао о сарадњи и разменио искуства с другим градовима у области „паметних“ решења у управи.

Небојша Зеленовић је говорио о Градском базену у Шапцу који користи три врсте енергије, затим о замени живиних сијалица новом ЛЕД расветом, пројекту изолације стамбених објеката и партиципативном буџетирању. Шабац се на Тајвану представио и као град повољан за улагање, а Зеленовић је истакао да је са поједностављеним административним процедурама град увео широк спектар подстицаја за инвеститоре.

- То је резултирало највећом инвестицијом у Србији у 2016. У Шабац је дошла јапанска мултинационална компанија „Јазаки“. Ове године „Јазаки“ гради најмодернију производну халу у нашој Северозападној индустријској зони - рекао је Зеленовић.

Пошто паметне технологије захтевају и информатичке стручњаке, а код нас их нема довољно, Зеленовић је на Самиту навео пример програма информатичког образовања који су довели до стварања локалне заједнице од скоро 1.000 Јava програмера, што је издвојило Шабац у односу на много веће градове.

- Уочавамо и признајемо значај паметних технологија и приступ на пољу одрживе енергије, у области образовања, економији и администрацији. Као град који је вековима био најиновативнија заједница у Србији, тежимо да унапређујемо дух предузетништва, да усвајамо нове технологије и омогућимо квалитетнији живот. Дочекујемо иноваторе и инвеститоре у наш град - дођите у Шабац да стварамо будућност заједно - закључио је Зеленовић.

Извор: "Блиц", 28.02.2017; фото: Промо

Опширније...

Зеленовић: Шабац да буде као Швајцарска

Градоначелник Небојша Зеленовић за “Вечерње новости” о даљем развоју града, друштвеној реформи, председничким изборима, националном идентитету...

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић чврсто је решен да током 2017. године у град на Сави доведе све инвеститоре са којима је локална управа преговарала током 2016. Реализацију недавно усвојене Стратегије развоја града лично сматра питањем живота и смрти, а откад је на челном месту Заједно за Србију заменио оснивача те странке Душана Петровића, "осумњичен" је и да се спрема да истакне кандидатуру за председника Србије.

* Које послове сматрате најважнијим у 2017. години?

- Да се реализује све што смо испреговарали са домаћим и страним привредницима. И, наравно, да људи почну да раде. То значи да ће у компанијама "Јазаки", "Монди", СБЕ, "Голд пак" и "БМ Славија", бити посла за 1.900 људи, а још толико код немачких, италијанских и турских инвеститора. Врло смо близу да потпишемо уговор са италијанском компанијом, која шије седишта за аутомобилску индустрију. Имамо турску компанију заинтресовану да гради бродоградилиште. На помолу је и једно изненађење у прехрамбеној индустрији, а та индустрија је баш оно што Шапцу недостаје. Фабрика која ће овде заживети биће попут наше некадашње "Шапчанке", а то би знатно унапредило пољопривреду.

* Колико је реална недавно усвојена Стратегија развоја града до 2020. године?

- Нисмо је правили да бисмо је имали на папиру. Кад та стратегија не би била реализована, сматрао бих то личним поразом. И те како је реална. Трудили смо се да одржава потребе највећег броја Шапчана и зато смо укључили велики број грађана и добили стратешки документ. Људи из Сталне конференције градова и општина, који су нам помагали, сматрају да је ово једна од најбољих стратегија у чијој су изради учествовали. Процес је трајао више од године.

* Често поручујете да ваша политика укључује суштинску децентрализацију, да нико не сме бити заборављен, да сви имају право да се лече, да зараде више...

- Желимо да имамо градске општине у којима се гласа као у Швајцарској. Сваког пута, кад год је то могуће, да буде непосредно одлучивање грађана. А то значи реорганизацију локалне управе, али и оснивање таквих градских општина. Оне неће бити овакве какве сада функционишу по Србији, са надлежностима мањим него месне заједнице. Такође, веома нам је важно да у Шапцу остваримо политику да нико не буде заборављен, што конкретно значи социјалну и здравствену заштиту за све и нову, појачану мрежу здравствених станица. Треба нам и још станова за социјално становање, између осталог и да бисмо разрешили проблем ромских и неурбанизованих насеља, да нелегално и неусловно становање претворимо у интегрисано социјално и да ти људи стварно имају кров над главом.

* У Шапцу сте, најпре, међу школарцима, а последњих месеци и међу осталим грађанима, покренули и тему националног идентитета. А идемо ка евроинтеграцијама. Да ли је у питању нека шабачка новотарија?

- Јесте и није! Ми Срби хоћемо да будемо део неког великог света и да се глобализујемо, а да заиста не знамо ни ко смо, ни шта смо. Е да се у том свету не бисмо изгубили, наша идеја овде у Шапцу, граду на једној великој реци, јесте да сву нашу децу научимо да пливају. Баш сву. Да их после не буде срамота што не знају. У наредном периоду, учићемо да пецамо, али и да играмо народно коло. И деца и одрасли! Срамота је да људи наших година не знају да играју коло...

* Зна ли градоначелник Шапца да игра коло?

- Зна!

* Нисте нас уверили!

- Да сте нас пратили у кампањама, видели бисте како играм по селима. Све у шеснаест!

 

У ТРЦИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА?

* НА седницама шабачког локалног парламента прозивани сте и за то да, наводно, намеравате да се кандидујете на предстојећим председничким изборима. Има ли у томе истине?

- Кандидат за председника државе, испред странака којима ја припадам, а верујем да припадам блоку демократских опозиционих странака, требало би да буде неко ко, за почетак, може и да победи. У овој земљи, могу слободно да кажем, не постоји развојна политика, злоупотребљавају се институције и таблоидизује се јавни живот. И то генерално није добро. Из свих тих разлога сматрам да опозиција треба да се уједини, овако или онако. И да има једног кандидата који може да победи.

 

СВИ ШКОЛАРЦИ У ЈЕДНОЈ СМЕНИ?

* Једна од тема које се у Шапцу све чешће истичу у први план јесте и својеврсна реформа школства. О чему се ради? 

- Смишљамо начин како да сва деца иду у једну смену и како да обезбедимо новац за то да имамо дужи боравак у школи. Да настава не почиње пре осам и да траје до четири, да се заврши организованим радом домаћих задатака, па да ђаци иду кућама релаксирани... За почетак, потребне су нам две или три додатне зграде у граду, како бисмо растеретили матичне школе. Имали бисмо појачано улагање у осмогодишње школе, јер бисмо их допунили и спортским садржајима, односно салама. И онда је само питање са ресорним министарством да ли може да подржи додатни рад учитеља и наставника.

Извор: "Вечерње новости", 3. јануар 2017.

1. Небојша Зеленовић - Шабац је наш

Листа "Небојша Зеленовић-Шабац је наш", на гласачким листићима за локалне изборе у Шапцу, биће под редним бројем 1, пошто су први предали потписе Изборној комисији града Шапца.

"Верујем да шансу за успех и добар посао за сваког од нас, можемо да створимо само ми грађани Шапца, овде у нашем граду. У наредне четири године наставићемо да градимо наш Шабац, у коме ће свако имати посао. Свако ће моћи да се лечи и нико неће бити заборављен или гладан. Наша деца заслужују школу за 21. век. Школу у којој ће ићи у једну смену, у којој ће имати топао и здрав оброк и у школи завршавати домаће задатке.

У име свих нас који живимо и радимо за Шабац тражим вашу подршку уверен да нам добар живот, инвестиције и послове неће донети нико са стране, већ их ми морамо створити сами."

Листу је предала коалиција коју чине странке Заједно за Србију, Демократска странка и Српски покрет обнове. Предлагачи су на листу предложили и кандидате из Иницијативе „Село град“.

Стратешко партнерство ЗЗС и ДС у Нишу

Градски одбори Заједно за Србију и Демократске странке су у четвртак, 28. јануара потписали споразум о стратешком партнерству као први корак у правцу продубљивања сарадње и најава заједничког наступа пред грађанима Ниша у предстојећем периоду.

„Предстојећи избори ће бити референдумско изјашњавање о томе ко је за СНС и ову власт, која влада чистим медијским манипулацијама, а никаквим резултатима или за опозицију, која представља суштинску алтернативу овој власти. Ми смо се окупили око програма и око политичких начела која су већ усвојена. Наш циљ је да изведемо што већи број грађана на изборе и да окупимо те гласове у један корпус. Грађани имају за шта да гласају, и имају за кога. Ми смо одабрали Демократску странку као политичко тежиште око кога ћемо се окупљати, јер сматрамо да својим политичким радом и политичком праксом гарантује да ће се програмска начела и програм који нудимо грађанима Ниша и Србије остварити. ЗЗС ће подржати предлоге Демократске странке за персонална решења, на заједничким седницама коалиције. То укључује договор да ћемо за та места предложити најбоље и најквалитетније људе. Очекујемо велику подршку грађана и постоји озбиљна намера да променимо ову власт на предстојећим изборима.“ – изјавио је Бошко Ристић, потпредседник Заједно за Србију. 

„Ово удруживање и стратешко партнерство је засновано на програмској сличности. Ово је јачање међусобних страначких односа и потпис о стратешком партнерству представља израз намере да ми и убудуће стварамо што тесније везе како са Реформистичком странком и ЗЗС, тако и са осталим странкама удружене опозиције. Оно што нас посебно повезује у граду Нишу је неспособна градска власт која даје обећања од којих грађани не могу да живе. Чињеница је да грађани Ниша живе све теже и теже и да је ситуација у граду сваким даном све лошија. У време када је Демократска странка вршила власт било је озбиљних инвестиција. Садашња градска власт не показује никакву намеру да за грађане Ниша уради нешто добро нити брине о њиховим проблемима. Све опозиционе странке које раде у оквиру Удружене опозиције улажу озбиљне напоре да наш град извучемо из кризе. Ми ћемо имати координисани рад у погледу заједничког наступа са нашим стратешким партнерима.“ – изјавио је Миодраг Станковић, председник Градског одбора ДС у Нишу.