Из градова и општина
Facebook
Twitter

1. Небојша Зеленовић - Шабац је наш

Листа "Небојша Зеленовић-Шабац је наш", на гласачким листићима за локалне изборе у Шапцу, биће под редним бројем 1, пошто су први предали потписе Изборној комисији града Шапца.

"Верујем да шансу за успех и добар посао за сваког од нас, можемо да створимо само ми грађани Шапца, овде у нашем граду. У наредне четири године наставићемо да градимо наш Шабац, у коме ће свако имати посао. Свако ће моћи да се лечи и нико неће бити заборављен или гладан. Наша деца заслужују школу за 21. век. Школу у којој ће ићи у једну смену, у којој ће имати топао и здрав оброк и у школи завршавати домаће задатке.

У име свих нас који живимо и радимо за Шабац тражим вашу подршку уверен да нам добар живот, инвестиције и послове неће донети нико са стране, већ их ми морамо створити сами."

Листу је предала коалиција коју чине странке Заједно за Србију, Демократска странка и Српски покрет обнове. Предлагачи су на листу предложили и кандидате из Иницијативе „Село град“.

Стратешко партнерство ЗЗС и ДС у Нишу

Градски одбори Заједно за Србију и Демократске странке су у четвртак, 28. јануара потписали споразум о стратешком партнерству као први корак у правцу продубљивања сарадње и најава заједничког наступа пред грађанима Ниша у предстојећем периоду.

„Предстојећи избори ће бити референдумско изјашњавање о томе ко је за СНС и ову власт, која влада чистим медијским манипулацијама, а никаквим резултатима или за опозицију, која представља суштинску алтернативу овој власти. Ми смо се окупили око програма и око политичких начела која су већ усвојена. Наш циљ је да изведемо што већи број грађана на изборе и да окупимо те гласове у један корпус. Грађани имају за шта да гласају, и имају за кога. Ми смо одабрали Демократску странку као политичко тежиште око кога ћемо се окупљати, јер сматрамо да својим политичким радом и политичком праксом гарантује да ће се програмска начела и програм који нудимо грађанима Ниша и Србије остварити. ЗЗС ће подржати предлоге Демократске странке за персонална решења, на заједничким седницама коалиције. То укључује договор да ћемо за та места предложити најбоље и најквалитетније људе. Очекујемо велику подршку грађана и постоји озбиљна намера да променимо ову власт на предстојећим изборима.“ – изјавио је Бошко Ристић, потпредседник Заједно за Србију. 

„Ово удруживање и стратешко партнерство је засновано на програмској сличности. Ово је јачање међусобних страначких односа и потпис о стратешком партнерству представља израз намере да ми и убудуће стварамо што тесније везе како са Реформистичком странком и ЗЗС, тако и са осталим странкама удружене опозиције. Оно што нас посебно повезује у граду Нишу је неспособна градска власт која даје обећања од којих грађани не могу да живе. Чињеница је да грађани Ниша живе све теже и теже и да је ситуација у граду сваким даном све лошија. У време када је Демократска странка вршила власт било је озбиљних инвестиција. Садашња градска власт не показује никакву намеру да за грађане Ниша уради нешто добро нити брине о њиховим проблемима. Све опозиционе странке које раде у оквиру Удружене опозиције улажу озбиљне напоре да наш град извучемо из кризе. Ми ћемо имати координисани рад у погледу заједничког наступа са нашим стратешким партнерима.“ – изјавио је Миодраг Станковић, председник Градског одбора ДС у Нишу.

Зрењанин: споразум о сарадњи и заједником наступу ЗЗС и НПС

Градске организације Народног покрета Србије и странке Заједно за Србију, потписали су прошле недеље споразум о политичкој сарадњи и заједничком наступу на наредним локалним изборима у Зрењанину. Споразум су потписали председници локалних организација ове две партије, Перица Кириџић НПС и Славко Родић ЗЗС, приликом чега су истакли потребу за политичким удруживањем и укрупњавањем политичке сцене у граду.

„Један од наших основних програмских циљева када је у питању град Зрењанин биће што већи ниво децентрализације који није могућ без финансијске децентрализације. У том контексту и у задатим законским оквирима, потребно је омогућити свим грађанима Зрењанина да најдиректније утичу и располажу средствима која се прикупе путем пореза на имовину физичких лица, тако што би тај приход остајао управо оним месним заједницама на чијој територији је и прикупљен. Тиме би се постигла правичност у расподели и уједно мотивисали грађани на убирање јавних прихода. Овај модел децентрализације већ постоји и врло успешно функционише у граду Шапцу.“- истакао је Славко Родић координатор ЗЗС-а за Војводину.

Председник ГрО НПС-а у Зрењанину и неформални лидер окупљања странака, група грађана и појединаца, Перица Кириџић, истакао је да Народни покрет Србије не подржава увођење и плаћање самодоприноса у месним заједницама, све док се не изврши суштинска децентрализација, јер сада долазимо у парадоксалну ситуацију да о увођењу самодоприноса одлучују они који га уопште не плаћају, а врло често је случај да оне МЗ које немају самодопринос бивају „награђене“ од стране градске власти тиме што добијају већа средства из градског буџета.

Лидери две партије позвали су све политичке организације, удружења грађана, синдикате и појединце да активно учествују у окупљању опозиције и својом активношћу оснаже овај опозициони блок и докажу да Зрењанин може боље!

Конвенција oмладинске организације ЗЗС Шабац

У препуној сали  Шабачког позоришта вечерас је одржана конвенција омладинске организације Заједно за Србију у Шапцу. 

Присутнима су се представили најбољи омладинци, који су нова снага и енергија странке, у тежњи за стварњем бољег живота у Шапцу. На конвенцији су говорили председник странке Заједно за Србију и народни посланик, Душан Петровић, градоначелник Шапца и високи функционер ЗЗС Небојша Зеленовић и председница омладине Тамара Бастаја.

Пројекција филма „Како омладина Србије види своје окружење“ био је јасан показатељ и жеља и амбиција да младе снаге треба да преузму ствар у своје руке. Како се могло чути на скупу, Заједно за Србију јесте у природном савезу са младима, који желе неопходан почетак друштвених реформи, радна места, уставне реформе.

Да младима треба пружити шансу, али и каналисати њихову борбу за бољи живот у граду, а не ван граница земље, сагласан је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. 

Позив да не одустају младима је упутио предсеник Заједно за Србију Душан Петровић. Храбро, уједно, као представници града, који брани оно у шта верује, без обзира на тренутне политичке векторе.

На омладинској конвенцији Заједно за Србију наглашен је и значај децентрализације, као и уважавања енергије младих, образованих људи, неоптерећених прошлошћу, а опет, нових визија и снаге.

Опширније...

Дан Шапца | Зеленовић: Слобода је као ваздух-не осећа се док не почне да нестаје

Свечаном академијом у пешачкој зони и доделом награда добитницима Априлске награде, Шабац је синоћ обележио Дан града. Обраћајући се грађанима Шапца и гостима града, градоначелник Небојша Зеленовић подсетио је на историјски значај 22. априла 1867. године, дана када је турска посада напустила Шабац 1867. године, предавши кључеве града пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу. Овим чином турска власт је, после нешто више од три века, дефинитивно окончана.

- На основу историјског значаја овог догађаја и његовог утицаја на развој града, определили смо се да 22. април обележавамо као Дан града. И као што смо слободу ценили тада, тако и данас препознајемо њену вредност јер је слобода као ваздух – не осећа се док не почне да нестаје. Зато је у Шапцу тако ценимо и бранимо. Правда и истина су у слободи. Развијамо се и напредујемо само у слободи. Развој града јесте наш циљ, разлог и мотив. Визија Шапца као средњеевропског модерног града је идеја којој смо посвећени и коју доживљавамо као задатак, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Он је поручио да је Шабац, поштујући европске вредности и испуњавајући европске стандарде, спреман да Србију поведе у Европу. Зато што је Европа слобода, а слобода - одлучивање.

- То је суштина децентрализације и грађанске самоуправе, политике која је обележје Шапца. Да грађани сами одлучују о својим потребама и приоритетима. То је суштинска слобода. Тако грађани постају одговорнији према себи и свом окружењу, стичу поверење у институције. То је пут ка истинској демократији кроз коју грађани живе своје животе, вођени заједничким циљем: да боље живе и обезбеђују сигурну будућност својој деци. Верујем да Шабац иде ка том идеалу, да је способан да и другима покаже пут, рекао је градоначелник Шапца.

 

Град Шабац доделио је Априлске награде Рукометном клубу „Металопластика у категорији Укупан развој и промоција града Шапца, Ољи Бећковић у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода, и Мирољубу Николићу - „Царитас“ Шабац у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова свога живота и рада.

Јасмин Мркоња, бивши рукометаш „Металопластике“, тима који је својим успесима прославио Шабац, у име саиграча захвалио је на награди која носи посебну симболику. Он је до да је признање града Шапца, за њега лично, значајније од златне медаље освојене са репрезентацијом Југославије.

Мирољуб Николић, директор хуманитарне организације „Царитас“ Шабац, поручио је да му је велика част што је грађанин града који је у приоритете своје политике уврстио социјалну и здравствену заштиту, области у којој није могуће постићи велики успех и увек недостаје новца.

Обраћајући се грађанима Шапца, новинарка Оља Бећковић рекла је да је 23 године, скоро сваке недеље улазила у њихове куће, и када јој је забрањено да то ради, грађани Шапца су јој отворили врата свог града.

- Ако тако поставим ствари, укинут ми је један ТВ студио, а добила сам цео један град, поручила је Оља Бећковић.

У уметничком делу програма приређени су концерти ученика Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ и џез музичара Владе Маричића.

Свечаној академији претходило је отварање изложбе под називом „У Шапцу смо сви ми били прави људи“ у холу Библиотеке, а реч је о заједничком остварењу Народног музеја, Библиотеке шабачке и Међуопштинског историјског архива.

У оквиру седмице посвећене обележавању Дана града Шапца, вечерас ће у Шабачком позоришту бити изведена представа „Каинов ожиљак“. Улаз је слободан.

Извор: Град Шабац

Опширније...

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт