Из градова и општина
Из градова и општина
Facebook
Twitter

Шабац представља Србију на Самиту градоначелника паметних градова на Тајвану

Град Шабац и његов градоначелник Небојша Зеленовић представљали су Србију на Самиту градоначелника паметних градова на Тајвану у оквиру Smart City Summita.

Национална алијанса за локални економски развој (NALED), у договору са Представништвом Тајвана у Будимпешти, препоручила је да град Шабац буде представник и промотер Србије на овом Самиту, на ком су учествовала 54 градоначелника из 46 држава света.

Градоначелници су на форуму разговарали о томе како креирати технолошка решења за пружање ефикасних услуга грађанима и привреди. Шабац је на самиту разговарао о сарадњи и разменио искуства с другим градовима у области „паметних“ решења у управи.

Небојша Зеленовић је говорио о Градском базену у Шапцу који користи три врсте енергије, затим о замени живиних сијалица новом ЛЕД расветом, пројекту изолације стамбених објеката и партиципативном буџетирању. Шабац се на Тајвану представио и као град повољан за улагање, а Зеленовић је истакао да је са поједностављеним административним процедурама град увео широк спектар подстицаја за инвеститоре.

- То је резултирало највећом инвестицијом у Србији у 2016. У Шабац је дошла јапанска мултинационална компанија „Јазаки“. Ове године „Јазаки“ гради најмодернију производну халу у нашој Северозападној индустријској зони - рекао је Зеленовић.

Пошто паметне технологије захтевају и информатичке стручњаке, а код нас их нема довољно, Зеленовић је на Самиту навео пример програма информатичког образовања који су довели до стварања локалне заједнице од скоро 1.000 Јava програмера, што је издвојило Шабац у односу на много веће градове.

- Уочавамо и признајемо значај паметних технологија и приступ на пољу одрживе енергије, у области образовања, економији и администрацији. Као град који је вековима био најиновативнија заједница у Србији, тежимо да унапређујемо дух предузетништва, да усвајамо нове технологије и омогућимо квалитетнији живот. Дочекујемо иноваторе и инвеститоре у наш град - дођите у Шабац да стварамо будућност заједно - закључио је Зеленовић.

Извор: "Блиц", 28.02.2017; фото: Промо

Опширније...

Зеленовић: Шабац да буде као Швајцарска

Градоначелник Небојша Зеленовић за “Вечерње новости” о даљем развоју града, друштвеној реформи, председничким изборима, националном идентитету...

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић чврсто је решен да током 2017. године у град на Сави доведе све инвеститоре са којима је локална управа преговарала током 2016. Реализацију недавно усвојене Стратегије развоја града лично сматра питањем живота и смрти, а откад је на челном месту Заједно за Србију заменио оснивача те странке Душана Петровића, "осумњичен" је и да се спрема да истакне кандидатуру за председника Србије.

* Које послове сматрате најважнијим у 2017. години?

- Да се реализује све што смо испреговарали са домаћим и страним привредницима. И, наравно, да људи почну да раде. То значи да ће у компанијама "Јазаки", "Монди", СБЕ, "Голд пак" и "БМ Славија", бити посла за 1.900 људи, а још толико код немачких, италијанских и турских инвеститора. Врло смо близу да потпишемо уговор са италијанском компанијом, која шије седишта за аутомобилску индустрију. Имамо турску компанију заинтресовану да гради бродоградилиште. На помолу је и једно изненађење у прехрамбеној индустрији, а та индустрија је баш оно што Шапцу недостаје. Фабрика која ће овде заживети биће попут наше некадашње "Шапчанке", а то би знатно унапредило пољопривреду.

* Колико је реална недавно усвојена Стратегија развоја града до 2020. године?

- Нисмо је правили да бисмо је имали на папиру. Кад та стратегија не би била реализована, сматрао бих то личним поразом. И те како је реална. Трудили смо се да одржава потребе највећег броја Шапчана и зато смо укључили велики број грађана и добили стратешки документ. Људи из Сталне конференције градова и општина, који су нам помагали, сматрају да је ово једна од најбољих стратегија у чијој су изради учествовали. Процес је трајао више од године.

* Често поручујете да ваша политика укључује суштинску децентрализацију, да нико не сме бити заборављен, да сви имају право да се лече, да зараде више...

- Желимо да имамо градске општине у којима се гласа као у Швајцарској. Сваког пута, кад год је то могуће, да буде непосредно одлучивање грађана. А то значи реорганизацију локалне управе, али и оснивање таквих градских општина. Оне неће бити овакве какве сада функционишу по Србији, са надлежностима мањим него месне заједнице. Такође, веома нам је важно да у Шапцу остваримо политику да нико не буде заборављен, што конкретно значи социјалну и здравствену заштиту за све и нову, појачану мрежу здравствених станица. Треба нам и још станова за социјално становање, између осталог и да бисмо разрешили проблем ромских и неурбанизованих насеља, да нелегално и неусловно становање претворимо у интегрисано социјално и да ти људи стварно имају кров над главом.

* У Шапцу сте, најпре, међу школарцима, а последњих месеци и међу осталим грађанима, покренули и тему националног идентитета. А идемо ка евроинтеграцијама. Да ли је у питању нека шабачка новотарија?

- Јесте и није! Ми Срби хоћемо да будемо део неког великог света и да се глобализујемо, а да заиста не знамо ни ко смо, ни шта смо. Е да се у том свету не бисмо изгубили, наша идеја овде у Шапцу, граду на једној великој реци, јесте да сву нашу децу научимо да пливају. Баш сву. Да их после не буде срамота што не знају. У наредном периоду, учићемо да пецамо, али и да играмо народно коло. И деца и одрасли! Срамота је да људи наших година не знају да играју коло...

* Зна ли градоначелник Шапца да игра коло?

- Зна!

* Нисте нас уверили!

- Да сте нас пратили у кампањама, видели бисте како играм по селима. Све у шеснаест!

 

У ТРЦИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА?

* НА седницама шабачког локалног парламента прозивани сте и за то да, наводно, намеравате да се кандидујете на предстојећим председничким изборима. Има ли у томе истине?

- Кандидат за председника државе, испред странака којима ја припадам, а верујем да припадам блоку демократских опозиционих странака, требало би да буде неко ко, за почетак, може и да победи. У овој земљи, могу слободно да кажем, не постоји развојна политика, злоупотребљавају се институције и таблоидизује се јавни живот. И то генерално није добро. Из свих тих разлога сматрам да опозиција треба да се уједини, овако или онако. И да има једног кандидата који може да победи.

 

СВИ ШКОЛАРЦИ У ЈЕДНОЈ СМЕНИ?

* Једна од тема које се у Шапцу све чешће истичу у први план јесте и својеврсна реформа школства. О чему се ради? 

- Смишљамо начин како да сва деца иду у једну смену и како да обезбедимо новац за то да имамо дужи боравак у школи. Да настава не почиње пре осам и да траје до четири, да се заврши организованим радом домаћих задатака, па да ђаци иду кућама релаксирани... За почетак, потребне су нам две или три додатне зграде у граду, како бисмо растеретили матичне школе. Имали бисмо појачано улагање у осмогодишње школе, јер бисмо их допунили и спортским садржајима, односно салама. И онда је само питање са ресорним министарством да ли може да подржи додатни рад учитеља и наставника.

Извор: "Вечерње новости", 3. јануар 2017.

1. Небојша Зеленовић - Шабац је наш

Листа "Небојша Зеленовић-Шабац је наш", на гласачким листићима за локалне изборе у Шапцу, биће под редним бројем 1, пошто су први предали потписе Изборној комисији града Шапца.

"Верујем да шансу за успех и добар посао за сваког од нас, можемо да створимо само ми грађани Шапца, овде у нашем граду. У наредне четири године наставићемо да градимо наш Шабац, у коме ће свако имати посао. Свако ће моћи да се лечи и нико неће бити заборављен или гладан. Наша деца заслужују школу за 21. век. Школу у којој ће ићи у једну смену, у којој ће имати топао и здрав оброк и у школи завршавати домаће задатке.

У име свих нас који живимо и радимо за Шабац тражим вашу подршку уверен да нам добар живот, инвестиције и послове неће донети нико са стране, већ их ми морамо створити сами."

Листу је предала коалиција коју чине странке Заједно за Србију, Демократска странка и Српски покрет обнове. Предлагачи су на листу предложили и кандидате из Иницијативе „Село град“.

Стратешко партнерство ЗЗС и ДС у Нишу

Градски одбори Заједно за Србију и Демократске странке су у четвртак, 28. јануара потписали споразум о стратешком партнерству као први корак у правцу продубљивања сарадње и најава заједничког наступа пред грађанима Ниша у предстојећем периоду.

„Предстојећи избори ће бити референдумско изјашњавање о томе ко је за СНС и ову власт, која влада чистим медијским манипулацијама, а никаквим резултатима или за опозицију, која представља суштинску алтернативу овој власти. Ми смо се окупили око програма и око политичких начела која су већ усвојена. Наш циљ је да изведемо што већи број грађана на изборе и да окупимо те гласове у један корпус. Грађани имају за шта да гласају, и имају за кога. Ми смо одабрали Демократску странку као политичко тежиште око кога ћемо се окупљати, јер сматрамо да својим политичким радом и политичком праксом гарантује да ће се програмска начела и програм који нудимо грађанима Ниша и Србије остварити. ЗЗС ће подржати предлоге Демократске странке за персонална решења, на заједничким седницама коалиције. То укључује договор да ћемо за та места предложити најбоље и најквалитетније људе. Очекујемо велику подршку грађана и постоји озбиљна намера да променимо ову власт на предстојећим изборима.“ – изјавио је Бошко Ристић, потпредседник Заједно за Србију. 

„Ово удруживање и стратешко партнерство је засновано на програмској сличности. Ово је јачање међусобних страначких односа и потпис о стратешком партнерству представља израз намере да ми и убудуће стварамо што тесније везе како са Реформистичком странком и ЗЗС, тако и са осталим странкама удружене опозиције. Оно што нас посебно повезује у граду Нишу је неспособна градска власт која даје обећања од којих грађани не могу да живе. Чињеница је да грађани Ниша живе све теже и теже и да је ситуација у граду сваким даном све лошија. У време када је Демократска странка вршила власт било је озбиљних инвестиција. Садашња градска власт не показује никакву намеру да за грађане Ниша уради нешто добро нити брине о њиховим проблемима. Све опозиционе странке које раде у оквиру Удружене опозиције улажу озбиљне напоре да наш град извучемо из кризе. Ми ћемо имати координисани рад у погледу заједничког наступа са нашим стратешким партнерима.“ – изјавио је Миодраг Станковић, председник Градског одбора ДС у Нишу.

Зрењанин: споразум о сарадњи и заједником наступу ЗЗС и НПС

Градске организације Народног покрета Србије и странке Заједно за Србију, потписали су прошле недеље споразум о политичкој сарадњи и заједничком наступу на наредним локалним изборима у Зрењанину. Споразум су потписали председници локалних организација ове две партије, Перица Кириџић НПС и Славко Родић ЗЗС, приликом чега су истакли потребу за политичким удруживањем и укрупњавањем политичке сцене у граду.

„Један од наших основних програмских циљева када је у питању град Зрењанин биће што већи ниво децентрализације који није могућ без финансијске децентрализације. У том контексту и у задатим законским оквирима, потребно је омогућити свим грађанима Зрењанина да најдиректније утичу и располажу средствима која се прикупе путем пореза на имовину физичких лица, тако што би тај приход остајао управо оним месним заједницама на чијој територији је и прикупљен. Тиме би се постигла правичност у расподели и уједно мотивисали грађани на убирање јавних прихода. Овај модел децентрализације већ постоји и врло успешно функционише у граду Шапцу.“- истакао је Славко Родић координатор ЗЗС-а за Војводину.

Председник ГрО НПС-а у Зрењанину и неформални лидер окупљања странака, група грађана и појединаца, Перица Кириџић, истакао је да Народни покрет Србије не подржава увођење и плаћање самодоприноса у месним заједницама, све док се не изврши суштинска децентрализација, јер сада долазимо у парадоксалну ситуацију да о увођењу самодоприноса одлучују они који га уопште не плаћају, а врло често је случај да оне МЗ које немају самодопринос бивају „награђене“ од стране градске власти тиме што добијају већа средства из градског буџета.

Лидери две партије позвали су све политичке организације, удружења грађана, синдикате и појединце да активно учествују у окупљању опозиције и својом активношћу оснаже овај опозициони блок и докажу да Зрењанин може боље!

Почетна

Вести

О нама

Организација

Мултимедија

Контакт