Актуелно
0
0
0
s2smodern

Председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић изражава забринутост и запрепашћење због најновијег у низу скандала у просвети Србије – померања полагања мале матуре због крађе тестова из математике – и позива министра Шарчевића да се понесе као пристојан човек, преузме одговорност и поднесе оставку.

Стање у просвети Србије је поражавајуће и без ужасних дешавања попут данашњег. Крађа матурских тестова из које као жртве излазе они које би ова држава морала да штити највише од свих – наша деца – не може бити описана другачије него као ужас. У каквом правцу иде ово друштво, ако у њему постоји убеђење да ће куповином решења за матурски испит бити купљена карта за успешну будућност? Какву поруку шаљемо нашој деци када виде да тест за који су се припремали кроз осам година вредног рада може просто бити украден и продат? И да ли је могуће да ико верује да је кажњавање онога ко је тај ужас директно починио довољно? Апсолутно неопходно – јесте. Довољно није. Ни изблиза.

Овај ужас се у Србији не догађа по први пут, и свака мера је одавно превршена. Крајње је време за пуну одговорност свих оних који чине систем који тај ужас омогућава, на челу са министром који њиме управља – истим оним министром Шарчевићем који нас је данима и недељама уназад уверавао да су тестови за малу матуру на сигурном, говорио о броју ангажованих инспектора, полицајаца и просветног особља, и тврдио да се 2013. неће поновити. Поновила се. Он не може да изађе из овог скандала као да се ништа није догодило. То не сме да се догоди: то дугујемо нашој деци и нашој будућности.

Позивамо на одговорност и, сада већ, ону најелементарнију људску простојност.

Министре Шарчевићу, будите човек и преузмите одговорност.

 

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |