Актуелно
0
0
0
s2smodern

У тешким временима важно је задржати веру да су добре ствари могуће.

Заједно за Србију, Демократска странка и Социјалдемократска странка започели су заједничко деловање у недељу, 19. маја ове године.

Исте вредности, нови људи , нови одговори: то је мото са којим је отворена нова епоха нас Демократа.

Ми верујемо да само слободни људи могу да добро живе. Пола године стотине хиљада грађана протестује по целој Србији, тражећи слободне изборе. Наш противник је опасан и бескрупулозан. Он брутално злоупотребљава власт и руши темеље  нормалног живота. Било је неопходно донети тешке одлуке о прављењу политичких савеза и са странкама које су веома различите од нас. Једино је било важно да смо са исте стране фронта у одбрани основе цивилизованог политичког живота. Потпуно је природно  да  следећи корак у оснажењу борбе коју водимо буде рушење зидова између наших странака, које су потекле из истог извора и исповедају истоветне вредности.

Да би ова борба добила реалне изгледе за победу потребно је направити снажну организацију. Имамо план да успоставимо мрежу од 50 000 ентузијаста, страначких активиста. Циљ је вођење кампање и поуздана контрола избора. Њих ће предводити нова генерација политичких првака из целе земље. Ове људе , храбре и одлучне, образоване и способне , самопоуздане и одговорне, хоћемо да охрабримо и подржимо. То је мисија уједињења Демократске странке.

Заједничко  деловање наше три странке осназиће целу опозицију.

Данас је наша политика јасна – нема учешћа на изборима уколико нису слободни и нема учешћа у раду републичке и локалних скупштина без нормализације парламентаризма. Тажимо дијалог.

Пет година сам градоначелник Шапца. Делотворност политичких идеја које спроводимо учврстила ме је у уверењу да је у Србији могуће остварити одлућујући напредак.

Данас свако ко жели да ради у Шапцу може да пронађе запослење.  Послодавци су у сталној потрази за запосленима , а гради се чак 13 нових фабрика.  Две ствари су довеле до овога. Град систематично улаже у инфраструктуру. Друго, Шабац има најефикаснији и, пропорционално броју становника, најмањи јавни систем од свих градова у Србији. У граду се успоставља систем финансијског управљања и контроле - ФУК.

Све ово је могуће иако је Влада дужна граду чак 30 милиона евра. Са друге стране ЕУ је уложила у Шабац 30 милиона евра.

У нашој земљи је могућ економски раст од најмање 8% годишње. Реформа институција и изградња материјалне инфраструктуре пут је за остварење оваквог раста, који води ка осетно бољем животу грађана. 

Спремамо стратегију успостављања ФУК-а  за цео јавни сектор у нашој земљи. Тако ће ефикасност потрошње буџетског новца бити као у развијеним земљама. Циљ је повећање јавних инвестиција и искорењивање корупције. Посредно, ова реформа ће олакшати и реформу правосуђа, која треба да буде спроведена уз пуно учешће организација судија и тужилаца. Тада ће пут за повећање приватних инвестиција бити потпуно отворен.

ЕУ је савезник у остварењу овог плана, а пуноправно чланство Србије у Унији је циљ.

Шабац издваја 7% свог буџета за културу. Наш план је да државни буџет за културу буде 2.5 пута већи него данас – 25 милијарди динара. Циљ је  покретање стваралачке енергије,   промена система вредности и победа над ријалитизацијом Србије. Зло мора бити савладано.

У Шапцу грађани на референдумима одлучују како троше новац који плате за порез на имовину. План је да у целој Србији људи непосредно одлучују о својим интересима где год је то могуће. Циљ је да Србија буде земља самопоузданих грађана, који  истински одлучују о својој судбини – земља победника.

Уверен сам да ће најважнији показатељ успешности политике бити заустављање исељавања из Србије. Ако променимо ток миграција, променићемо историју. Због тога се, чак и у Србији, вреди бавити политиком.

 

Ауторски текст председника Заједно за Србију Небојше Зеленовића за недељник НИН, 22. мај 2019. године

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |