Актуелно
0
0
0
s2smodern

"Исте вредности, нови људи на свим нивоима и нови одговори за ново доба - то је мото под којим радимо.", изјавио је председник Заједно за Србију (ЗЗС) Небојша Зеленовић коментаришући најављени почетак укрупњавања Демократске странке (ДС), кроз отпочињање заједничког деловања ове странке са Социјалдемократском странком (СДС) и ЗЗС.

У изјави агенцији Бета он је оценио да је у овом тренутку веома важно да Србија добије јаку политичку организацију центра која ће ослободити нову енергију, нагласивши да "јака ДС значи јачи Савез за Србију (СзС) и генерално јачу опозицију".

"Остајемо чланице СзС, а настављамо сарадњу и са другим партнерима потписницима документа Споразум са народом", казао је Зеленовић.

"Важно је да се направи нова политичка организација која ће бити спремна и имати капацитет да организује рад на целој триторији Србије. Важно је да обезбедимо 50.000 ентузијастичних људи који верују у политику ДС и који ће моћ да на 8.300 бирачких места одбране слободне изборе. Верујемо да до тога можемо да дођемо релативно брзо", рекао је он.

"Верујемо да растом БДП-а од осам одсто годишње, за шта спремамо конкретне планове, укључивањем грађана у непосредно одлучивање као што ми то радимо на шабачким референдумима и издвајањем два одсто на националном ниву за културу (што је 25 милијарди динара у односу на садашњих 9,5 милијадри) можемо да променимо Србију", оценио је Зеленовић.

Он је нагласио да је "стратешко опредељење и циљ да имамо политичку организацију која ће бити посвећена Европској унији (ЕУ) и европским вредностима". "Наш циљ је да мобилишемо велики број способних људи у Србији и наших људи у иностранству и да изградимо институције и инфраструктуру. То је пут за брзи привредни раст. Тако ће грађани Србије доћи до доброг живота. За овај велики подухват наш партнер је ЕУ", додао је.

"Да је тако нешто могуће показује пример Шапца који је за различите пројекте од ЕУ до сада добио 30 милиона евра. Парама ЕУ се у овом тренутку ради насип на Сави који треба да нас трајно ослободи од поплава. У партнерству са ЕУ је урађена и регионална депонија у којој прикупљамо смеће са целе територије нашег града. На исти начин је урађено и једино постројење за прераду отпадних вода које у Србији данас ради у пуном капацитету. Шабац и Копенхаген данас имају исти квалитет пречишћавања отпадних вода", рекао је Зеленовић.

Он је приметио да "у исто време док ЕУ и бриселска администрација улажу у Шабац 30 милиона евра, београдска админстрација дугује Шапцу 30 милиона, што је износ који је требало да нам буде уплаћен из републичког буџета, али то није учињено".

Зеленовић каже да је крајњи циљ ДС-а да "Србија буде земља из које људи више неће одлазити и у коју ће они који су отишли желети да се врате" и да је у будућности види "као земљу у којој образовани и способни људи у најбољим годинама преузимају најважније јавне функције".

"Да је то могуће показали смо у Шапцу, где на челу Шабачког позоришта имамо Милену Мињу Богавац, драматуршкињу, Београђанку, добитницу Стеријине награде, а на челу музеја Нелу Тонковић, феноменалну младу музеолошкињу, Суботичанку, доскоро ванредно добру директорицу Савремене галерије у овом граду на северу Бачке... Исти приступ имамо и за школство, здравство и слично", додао је он.

Зеленовић сматра да није могуће доћи до било ког озбиљнијег одговора на проблеме у друштву па тако ни до одрживог решења за Косово и Метохију "све док се у Србији не отвори дијалог власти и опозиције и обезбеде услови за слободне и поштене изборе".

"Вољом грађана побуњене Србије ми смо ушли у протесте и вољом грађана не учествујемо у раду парламента јер се у најважнијој институцији нашег друштва и државе не оставља никакав простор за дијалог који од почетка тражимо. Омаловажавањем и константним нападима председник Србије Александар Вучић се изругује грађанима. Због тога људи шест месеци протестују тражећи да земља најзад добије прилику да слободно гласа", рекао је он.

"О томе да ли ћемо учествовати на најављеној седници парламента на којој ће се расправљати о Косову и Метохији одлучићемо заједно са нашим партнерима у СзС и Споразумом са народом, али оно што је сада важно је да се, у односу на дан када смо од стане грађана позвани да изадјемо из парламента па до данас, ништа није променило. И даље у нашем парламенту нема услова за нормалну дебату, нема дијалога, те самим тим ни елементарних услова да се доносе одрживе одлуке", нагласио је Зеленовић.

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |