Актуелно
0
0
0
s2smodern

За Дан града Шапца сабирају се реззлтати и утиру правци даљег развоја.

По много чему Шабац је направио велики искорак у односу на претходни период, пре свега по отварању нових фабрика и радних места, постао значајан културни центар за Србију, а у политичком погледу слови за једини слободни, опозициони град у Србији са слободним медијима. За протеклих пет година, од када сте на челу града, учињени су бројни помаци, а резултат тога може се мерити по европским стандардима.

– Ми у Шапцу имамо визију и план како да осавременимо и живот у граду учинимо по вољи њених грађана. Овде је јединствен пример истинске децентрализације и локалне самоуправе да грађани одлучују о најважнијим питањима у свој средини и да се на референдуму изјашњавају о пројектима које финансирају из пореза на имовину. Ове године све месне заједнице, како сеоске тако и градске, учествују у томе, а пројекти су вредни два милиона евра. То је доказ да постоји демократска воља где су грађани носиоци сувереног права одлучивања. Шабац је по свим параметрима слободан град, где су медији слободни, где нема притисака на грађане политичких и друге врсте, што није пракса у другим градовима Србије, као и у престоници. По много чему овде су примењени европски стандарди и у томе имамо пуну подршку Европске уније. У области екологије завршени су капитални објекти: постројење за пречишћавање отпадних вода једно је од три таква у Србији која су у функцији. Годишње се преради 3,5 милиона кубних метара воде која је 40 одсто чистија од савске воде. Затворили смо градску депонију на Дудари, отпад и смеће које прикупљамо на целој територији града, од прошле године и на сеоском подручју, одлаже се на регионалну депонију у Митровици. Учињени су значајни кораци на селекцији и рециклажи, тако да од некадашњих сто тона које се дневно лагеровало и то само са градског подручја, данас су те количине готово три пута мање. Овде смо имали значајну помоћ Европске уније, а она финансира и градњу обалоутврде на Сави и Дрини, чиме је град обезбеђен од поплава у дужем периоду. Оно чиме се поносимо – код нас нема чекања за упис деце у вртиће, а за предшколско образовање издвајамо 15 одсто из буџета. Једини смо град из Србије који се позива на сесије тзв. паметних градова (смарт цитy). Учињено је много на термоизолацији станова, више од 1.700, а у плану је термоизолација читавог насеља Бенска бара, са око шест хиљада станова. Уштеде топлотне енергије су око 30 одсто, а примера ради Србија има вишеструко већи утрошак енергије од европског просека управо због нерационалне употребе. То је изузетно важно опредељење за програм паметних градова, јер само у Кини градови ће утрошити око 500 милијарди евра за савремена решења.

Култура у Шапцу има посебно место. За разлику од државе која издваја 0,7 одсто за културу у Шапцу се даје седам одсто из буџета.

– Културом ми бранимо наш идентитет. И управо наше институције културе Шабац чине посебним. Недавни позоришни фестивал,“Позоришно пролеће“, био је центар театарског живота Србије. Библиотека шабачка има око 15.000 чланова, што је европски просек, овде се књига чита и поштује. Одавде су потекли значајни књижевници, а, на пример, Станислав Винавер је најевропскији српски писац. Студирао је филозофију на Сорбони код Анрија Бергсона, математику код Анри Поанкареа, и својим потоњим делом допринео развоју културе и уметности у Србији. Формирали смо Фондацију са његовим именом, а управо из штампе је изашло прво коло сабраних дела Радомира Константиновића. То је капитално дело за културу и филозофију, јер је Константиновић оставио дубок траг у тим областима за Србију. Било би добро када би и друге средине следиле наш пример, а поготово држава, и наш предлог је да то буде два одсто из републичког буџета. Тиме би се умногоме променила мапа и снага културе Србије, а да ријалити програми, кич и неукус буду скрајнути, где им је и место.

Ове године из буџета ће се за капиталне инвестиције издвојити око 30 одсто, односно више од милијарду динара. Тиме ће се променити изглед града, али и допринети доласку нових инвестиција.

– На почетку смо грађевинске сезоне и већ су асфалтиране неке улице, а најважнија је реконструкција Масарикове и Карађорђеве улице. За реконструкцију Дома Војске опредељено је 50 милиона динара, градиће се спортска сала у ОШ „Ната Јеличић“, јер одавде је потекла рукометна школа „Металопластике“, улажемо и у Градски стадион. Коначно је на ред дошла и реконструкција Соколског дома, поноса Шапца, истинског дома шабачких спортиста, а у томе учествује и Европска унија. Највећи захват је уређење насеља Бенска бара, за што је опредељено око 170 милиона динара. Велика су улагања и у саобраћајнице, изградили смо Лучку улицу, где смо уложили око 90 милиона динара, а тиме смо повезани са луком која ће удвостручити капацитете на два милиона тона роба. Наш приоритет је слободна зона, а то је препознала и Европска унија која је определила значајна средства за саобраћајнице. Са уређеним улицама имаћемо и нови, европски концепт градског саобраћаја. План је да сваких 20 минута полазе аутобуси који ће стизати до готово свих дестинација. Тиме ћемо смањити употребу аутомобила, а план нам је и да бициклистима отворимо све улице, јер у нордијским земљама бициклисти чини половину целокупног градског саобраћаја.

За развој града најбитнија је привреда. За последње четири године овде је отворено више од четири хиљаде радних места, што је доказ да је Шабац привлачно место за инвеститоре.

– Један од важнијих догађаја за привредни развој био је долазак јапанске корпорације Јазаки. И док се републичка власт свим силама упињала да ову фабрику смести у Крушевац, представници ове велике јапанске корпорације определили су се за Шабац, јер смо испоштовали све што смо се договорили. Ова фабрика запошљава две хиљаде радника и што је најважније то нам је највећа реклама да једна таква светска корпорација дође у Шабац. Наравно, ту су и друге фирме у слободној зони, која је највећа у Србији, а ове године долази 12 нових фирми, што страних што домаћих. Чувени „Фајненшал тајмс“ Шабац је уврстио у десет топ дестинација за улагање, а НАЛЕД нас је прогласио шампионима у привлачењу инвестиција. Код нас се дозволе добијају у најкраћем року и читава градска управа ради по највишим светским стандардима ИСО 9000.

Ви сте као један од ретких градоначелника који најбоље шабачке студенте промовише у своје саветнике. Колики је значај образовања и колико град улаже у ту област.

– Најбољим студентима, са просеком изнад 9,20, град даје стипендије у износу од око 15.000 динара. То је за њих подстицај и начин да им се олакшају студије, а циљ нам је да се ти студенти после студија врате у Шабац. Они би требало да буду носиоци даљег развоја и да покажу да је Шабац привлачно место за живот и рад. У школство улажемо значајна средства, око 200 милиона динара годишње, а до сада смо реконструисали и уредили све школе на сеоском подручју. План је да све школе иду у једну смену, да ту ученици добијају топли оброк, да имају место за спорт и разоноду, да са својим наставницима продубљују знања, једноставно као што се ради у развијеним земљама. Једино развојем школства, образовањем можемо да се укључимо у савремене светске токове, а до сада смо пропустили бројне шансе, а већ се налазимо на прагу четврте технолошке револуције.

Финансијска контрола и управљање

Шабац први уводи пројекат ФУК – финансијско управљање и контролу, а на овај начин ће се боље управљати финансијским средствима пореских обвезника. Осим што ће се услуга која се пружа грађанима побољшати, службеници у градској управи имаће далеко боље услове и квалитетније алате за обављање својих послова, што даље представља ефикаснију локалну самоуправу. Финансијско управљање и контрола је законска обавеза сваке локалне самоуправе и државе у процесу приступања ЕУ, али то још нико није увео у Србији. ФУК је пеницилин против капиларних гласова и најбоље оружје народа у борби за пристојан живот у уређеном друштву и правној држави. Пројекат ФУК ће почети да се примењује сукцесивно, а први његов део већ крајем овог месеца, истиче Зеленовић.

Извор: Данас, 22.04.2019.

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |