0
0
0
s2smodern

Њујорк тајмс (New York Times) опширно пише о протестима у Србији, а председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић у разговору са новинарима најутицајнијег америчког листа наглашава да грађани до коначне победе неће одустати од борбе за слободу и демократију.

Све масовнији протести који се су се проширили и на градове изван Београда постају кључни моменат за владу председника Србије Александра Вучића, чији противници тврде да следи модел "лаке диктатуре", пише Њујорк тајмс.

Лист наводи и да се Србија под вођством председника Александра Вучића налази између традиционалне оданости Русији и наводне жеље да се придружи Европској унији. 

Забринутост за ситуацију у Србији изнео је један од лидера опозиционог Савеза за Србију  и председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић, који је и градоначелник Шапца, града који није под контролом владајуће партије председника Вучића. Лист подсећа да је Зеленовић почетком новембра говорио на седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе о стању демократије у Србији и политичком криминалу власти.

"Испод лажне европске спољашности, Вучић је диктатор.", изјавио је Зеленовић. 

Грађански протести у Србији подстакнути су широким спектром притужби, посебно међу младим људима који захтевају мању контролу медија, слободне изборе без застрашивања, боље економске прилике и мање корупције. 

Јелена Анасоновић (24) сувише је млада да би се сећала рата, није политичар и нема план за Косово, али зна је да јој је свега доста, пише амерички лист.

Каже да је мајка упозорава да ће јој владајућа партија "уништити живот и будућност", али се она после напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића прикључила групи студената у децембру и учествовала у организовању прве протестне шетње.

Мислила је, како наводи, да ће се на скупу појавити око 7.000 људи, али их је било дупло више.

До краја јануара, број људи који се укључио у протесте попео се на десетине хиљада.

Као разлог за протесте Вучић криви Косово и свој „храбар, а неки кажу и веома опасан“ план размене територије који је заправо и није никакав план већ само покушај додатне куповине времена зарад опстанка на власти.

Међутим, за младе учеснике протеста Косово није разлог њиховог понижења већ свакодневни живот.

"Свакодневно смо суочени са толиким лажима и претњама", каже Јелена Анасоновић и додаје да "ни дан више не може да се поднесе овакав живот у 21. веку".

Извор: New York Times, 31.01.2019. - кликом на линк, можете прочитати целокупан опширан текст утицајног америчког листа о протестима у Србији, на енглеском језику.