Актуелно
0
0
0
s2smodern

Идем у Савет Европе да “браним државу, политичка и људска права”, истакао је у гостовању у емисији "Квака 23" председник Заједно за Србију, градоначелник Шапца и један од оснивача Савеза за Србију Небојша Зеленовић и најавио да ће 6. новембра Конгресу локалних и регионалних власти предочити доказе за “политички криминал који постоји у Србији”.

Он је уочи пута у Стразбур, “на позив генералног секретара Конгреса локалних и регионалних власти Андреса Киефера”, указао да је у медијима два пута “проглашаван изајником, јер одлази да кука на своју државу”.

“Ја не идем да кукам, већ да браним државу и да браним људска и политичка права и све што будем рекао документоваћу доказима”, нагласио је Зеленовић, у оквиру серијала Квака 23.

Наводећи да “све то неће рећи први пут”, он је новинарки Даници Вученић рекао да је “нетачна оцена да интернационализује проблеме опозиционих општина пре него што је покушао да их реши пред домаћим инсититуцијама”.

Зеленовић подсећа да је упутио “седам писама председнику Вучићу, девет премијерки Брнабић и 10 министру Александру Антићу” и да је у њима указао на проблеме који муче град Шабац и отежавају његово редовно пословање.

Било да су у питању финансије, инфраструктурни пројекти или повреде права, прецизирао је он и напоменуо да је, заједно са градоначелницима Параћина Сашом Пауновићем и Чајетине Миланом Стаматовићем, разговарао са министром за локалну самоуправу Бранком Ружићем, али без резултата.

“Све ово што сам прикупио као доказни материјал и што носим у Стразбур, све сам ја то лепо објаснио и Ружићу, а он је проблеме на састанку покушао да релативизује”, објаснио је Зеленовић.

Према речима Зеленовића, овој посети Стразбуру летос је претходио састанак у Истанбулу Комитета за мониторинг Конгреса локалних и регионалних власти, када је Саша Пауновић затражио заштиту, пре свега за Параћин, а позвао и остале општине у којима СНС није на власти да му се придруже.

Упитан каква очекивања има од Савета Европе, Зеленовић је предочио да Комитет локалних и регионалних власти “разматра проблеме локалних самоуправа држава чланица и указује на кршење закона” и нагласио да одлази на “праву адресу”.

Он је предвидео да ће Комитет за мониторинг отворити ту тему, послати мониторинг групу у Србију и ући у формалну процедуру, која се на крају “мора завршити” некаквим актом, обавезујућим за државу која је чланица Савета Европе.

На питање зашто проблеме није изнео пред Сталну конференцију градова и општина (СКГО) која окупља све локалне самоуправе у Србији, он је одговорио да је то “добра организација, али да се полако претворила у бирократски апарат који служи држави”.

“Имамо добру комуникацију са СКГО, у смислу да обављамо одређене пројекте заједно, али СКГО неће предузети никакве кораке да нам помогне” оценио је Зеленовић.

Упитан како је могуће да у већини интервјуа истиче да се Шабац развија, а онда одлази у Стразбур са другачијим ставовима, Зеленовић је узвратио да је “чињеница је да се Шабац развија, али да би могао да се развија 10 пута брже, када би имао довољно новца из републичког буџета”.

Он сматра да “нико не зна како се дели новац локалним самоуправама” и наводи да се, упркос закону, “паре деле произвољно”.

“Чак ни министар Ружић није знао да ми објасни како је град Шабац са 420 милиона динара годишњег трансфера, спао на 300 милиона”, рекао је Зеленовић.

“То су примери који говоре и о кршењу правила која су заштићена Повељом Савета Европе о локалним самоуправама, усвојеном и од Србије”, рекао је Зеленовић и закључио да “то мора тамо да изнесе”.

{youtube}wNTZHEVbyeo{/youtube}

Видео материјал: Квака 23/FoNet

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |