0
0
0
s2smodern

„Оно по чему се град Шабац разликује од других локалних заједница у Србији, а са сигурношћу могу рећи и у региону, јесте омогућавање грађанима да доносе одлуке везане за њихов свакодневни живот. Одлуком да порез на имовину остане месним заједницама – а ми их у граду и околини имамо педесет – отворили смо простор лјудима да сами одлуче како ће се њихов новац потрошити.“

Лидер странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић једини је градоначелник у Србији који не припада владајућој већини. Ипак, Шабац нимало не заостаје, већ по много чему и предњачи у Србији. Између осталог и када је ријеч о привлачењу и доласку страних и домаћих инвеститора. А како је то једна од активности о којима премијер Александар Вучић толико воли да говори, поставља се питање у чему је разлика између власти у овом граду и оне на нивоу државе.

„Време“: Да ли ћете правити „Шабац на води“? То је сада у тренду.

Небојша Зеленовић: Шабац неће добити „Шабац на води“, али ће зато бити изграђен фантастичан парк који ће грађанима омогућити све садржаје везане за културу, рекреацију, чисту животну средину... Граду је потребно да се у њему људи одећају пријатно и да остану да ту живе. Јер, како кажу економисти, инвестиције прате људе, а не обрнуто.

„Време“: А да ли су због тог парка рушени нечији објекти? Јер и то је у тренду.

Овде је све јавно. Никоме није, нити сме бити, нешто порушено. Овде није реч о политиканству, а кад то кажем, мислим на ноћно рушење у Савамали и, са друге стране, на бесправну градњу у Новом Пазару која неће бити порушена. Овде, у Шапцу, све се зна – имали смо и јавна гласања грађана о садржајима које они желе да виде у том простору. На крају године, одборници у нашој скупштини ће гласати и да ли нам треба овај велики и важан пројекат. Све у следу догађаја биће у складу са законом. Међутим, све оно што симболише случај са Савамалом, дакле системско урушавање институција и таблоидизација политичког живота, довољан је разлог да ми из Шапца будемо опозиција премијеру Александру Вучићу, баш као што је он опозиција у нашем граду.

„Време“: Како изгледа бити градоначелник у опозицији централној власти?

Шабац је једини такав град у Србији. Грађани су нам дали поверење како због онога што смо до сада урадили, тако и због развојних планова. Међутим, губитници на прошлим изборима у граду сада желе да нам отму власт на најгрубљи начин – куповином одборника.

„Време“: Што очекујете на сљедећој градској скупштини?

Видите шта се дешава у републичкој скупштини? Покушаје свега тога ми смо имали одмах након последњих избора, приликом конституисања наше скупштине. Нама у граду Шапцу не преостаје ништа друго сем да се трудимо да радимо стриктно на законски начин. Поред тога, имамо чешће седнице Скупштине него ико руги у Србији, а ту су и јавне расправе... Грађани треба да знају ко их и како заступа, и зато смо победили на последњим изборима.

„Време“: Поменули сте куповину одборника...

Вучићу није довољно што има власт у целој земљи, па хоће и да је отме у Шапцу. Техника је позната: то су притисци на одборнике и чланове њихових породица, стављање у изглед одређених погоднсти, злоупотреба институција обећањима да ће оне мимо редовне процедуре неком нешто олакшати или отежати... Зна се како су преотимане општине у Србији.

„Време“: У том контексту, какви су односи са централном влашћу?

Вучићева мантра на прошлим изборима састојала се у томе да Шабац неће напредовати ако се на његовом челу не нађе Српска напредна странка; да ће град пропасти уколико не буде било те политичке једнообразности. Е па, грађани му нису поверовали. Зашто? Зато што је могуће уредити град, запослити људе, изградити велике инфраструктурне објекте и омогућити људима да зарађују више него раније, а да нисте поклекли, савили се или постали део владајуће већине само зато што премијер то хоће. Захваљујући чињеници да смо добили највећу директну страну инвестицију у Србији – а то је компанија „Yazaki“ – показали смо како може и треба да се ради. О доласку ове компаније није одлучио Вучић, а нисам ни ја. Они су сами одлучили јер су проценили да им ми пружамо најбољи пословни амбијент у Србији. Био сам шокиран да Вучић није дошао на потписивање уговора већ је послао државног секретара господина Стевановића из Министарства привреде да он то уради. Вучић и његов СНС су у Шапцу доживели крах самом чињеницом да је, од свих места у Србији где су на власти, највећа директна страна инвестиција дошла у једини град где то нису. Тиме је све речено.

„Време“: Колики је износ те инвестиције?

Реч је о двадесет пет милиона евра. Постоји мода у Србији да локалне самоуправе у борби за инвестиције нуде све, укључујући и оно што је противно закону; нуде да изграде или рентирају фабрику, поклоне земљиште, разне друге погодности. За разлику од такве праксе, јапанска компанија „Yazaki“ дошла је у Шабац на начин на који се то ради у свету. А то је да купе земљу, својим новцем саграде фабрику и запосле хиљаду и седамсто људи. Поред тога, шабачка фирма је победила на међународном тендеру који је расписала компанија „Yazaki“ за изградњу њене фабрике од тридесет хиљада квадратних метара; то је вредност посла од неких петнаест милиона евра. То говори да управо шабачке фирме чине кичму града. 

„Време“: Помињете друге самоуправе и њихове понуде... У чему се Шабац разликује?

Желим на првом месту да истакнем да овде код нас нема задуживања државе – не узимамо никакве кредите, не повећавамо наш дуг и не блокирамо развој града. На тај начин не повећавамо јавни дуг Републике Србије, а то је важно за читаву државу.

Шта, дакле, град Шабац нуди? Нудимо највећу индустријску зону у читавом региону, брз и квалитетан административни апарат који вам никад неће рећи да све може и да нема проблема, јер их увек има и никад није да све може, али смо ми ту да то решавамо. Имамо, даље, одличан однос са свим инвеститорима, домаћим и страним, у чему нам највише помажу наш Савет, наша Привредна комора и тела која на недељној бази прате развој сваке појединачне инвестиције у Шапцу. Затим, земљу можете купити од града: нећете добити ливаду, као што се другде дешава, већ комунално потпуно опремљено земљиште; у року од шездесет дана можете да купите земљиште и добијете грађевинску дозволу. Као инвеститор овде долазите у потпуно законски амбијент, нисте купили мачку у џаку и ми вам то гарантујемо: инфраструктура је у нашем власништву, земља такође. Имамо најниже цене комуналних услуга у Србији. 

Само у протеклој години, двадесет шест домаћих и страних компанија купило је двадесет пет хектара у нашој индустријској зони. Ми никад ником нисмо поклонили земљу. Сви су је купили по цени од седам евра за квадратни метар. Другде ту земљу можете добити за џабе, али ће вам требати мало богатство да је оспособите. Струја, вода, гас, канализација, оптички кабл, саобраћајница – то све добијате у пакету када радите у Шапцу. Такође, за инвеститора можемо да побољшамо обуку људи које он запошљава тако што организујемо учење страних језика или рада на рачунару, или обезбеђујемо другу врсту подршке. Верујемо, једноставно, да је бизнис инвеститора интерес заједнице, а интерес инвеститора – да би могао да зарађује – задовољна заједница. 

„Време“: Кад смо код заједнице – како остварујете комуникацију са грађанима? 

Оно по чему се град Шабац разликује од других локалних заједница у Србији, а са сигурношћу могу рећи и у региону, јесте омогућавање грађанима да доносе одлуке везане за њихов свакодневни живот. Одлуком да порез на имовину остане месним заједницама – а ми их у граду и околини имамо педесет – отворили смо простор лјудима да сами одлуче како ће се њихов новац потрошити. Садруге стране, подигли смо фискални капацитет града јер смо наплатили више пореза него раније. 

Грађани пристају да плаћају ако знају како се њихов новац троши. Иначе, завршили смо и програмски буџет уз партиципацију грањана – њих више од пет хиљада изјаснило се које пројекте желе да виде. Уверен сам да ћемо већ следеће године омогућити грађанима да гласају за читав буџет, односно за све оно што сматрају важним за развој града. Такође, настојаћемо да од средине наредног лета организујемо референдуме у месним заједницама везано за сва питања важна за њих.

„Време“: На што су мјесне заједнице утрошиле новац од пореза на имовину?

Палета је широка. У једном селу на Церу одлучили су да реконструишу дом културе, у другом су уредили гробље, у трећем центар села, неки су одлучили да направе спортску балон-салу... Различите су одлуке, али њихова суштина је да постоји општи консензус, да се сви они питају.

„Време“: Сљедеће године су предсједнички избори. Што очекујете од њих као предсједник странке Заједно за Србију? 

Чињеница је да су председнички избори увек били покретач озбиљних и драматичних промена у друштву. Мислим да ће нам се то десити и на овим предстојећим, баш као што се то дешавало 2008. или 2012. Сигуран сам да ће победити кандидат опозиције.

СВЕ МОЖЕ НА НОРМАЛАН И ЛЕГАЛАН НАЧИН

„Време“: Колико сте спремни да изиђете у сусрет страним инвеститорима? Да ли је могуће да неко од њих, на примјер, добије медицинске податке о грађанима?

То у Шапцу није могуће, као ни да решавамо отровни отпад инвеститора и да радимо све што не треба и за шта нисмо надлежни, као што је случај у неким другим срединама. Онај ко уради то што је урађено у Обреновцу, не мисли добро својим грађанима и ставља личне интересе испред општих. Иначе, ми у Шапцу имамо сталан раст запослености и пад незапослености, који је први пут након једанаест година испод десет и по хиљада људи. Између осталих, то су и показатељи из којих се види да има једно место у Србији где се све може радити на нормалан и легалан начин.

У претодне две године, колико сам градоначелник, разговарао сам са више од сто страних инвеститора. Знате, сви они прво дођу у Шабац. Зато смо ми у прилици да бирамо инвеститоре, а у обзир долазе само озбиљни, они код којих људи не раде за минималац и који ће пословати на дуги рок.

У овом тренутку, само у северозападној радној зони продали смо око педесет шест парцела за двадесет две фабрике са хиљаду и двеста педесет радника, а у још пет фабрика које су у изградњи треба да се запосли хиљаду и деветсто људи. Такође, у разговорима смо и са једанаест инвеститора који би могли да запосле још хиљаду и осамсто људи. Понављам, све може бити нормално и у складу са законом.

Извор: Недељник „Време“, 1. децембар 2016. године; аутор: Филип Шварм