Актуелно
0
0
0
s2smodern

Изјава председника ЗЗС Небојше Зеленовића поводом вести о одбијању акредитације Управе за аграрна плаћања Републике Србије за коришћење средстава из еропског IPARD фонда за пољопривреду 

Пре неколико недеља обратио сам се премијеру Вучићу отвореним писмом, због његовог упорног игнорисања јасних сигнала да ништа у Министарству пољопривреде не функционише и да се Србија неће акредитовати за IPARD фондове, супротно његовим јавно изнетим тврдњама у Скупштини Србије, 11. августа ове године, да смо се већ акредитовали и да је 175 милиона евра доступно српским паорима. Тако је ових дана, на велико изненађење и разочарење пољопривредника и опште јавности, стигла вест о одбијању акредитације Управе за аграрна плаћања, за коришћење европског IPARD фонда за пољопривреду. Тачно четири године након што је Управа за аграрна плаћања  са седиштем у Шапцу, у извештају Генералног директората за пољопривреду ЕУ, означена као лидер у спровођењу административних реформи, са циљем обезбеђивања европских IPARD средстава за пољопривреду Србије, тој истој Управи за аграрна плаћања, али са дупло више запослених и седиштем у Београду, одбијен захтев за акредитацију за IPARD. Изгледа да ни пет различитих директора за четири године, ни суманута селекција „подобних“ кадрова, ни беспотребно пресељење централе Управе у Београд, као ни масовне екскурзије за Брисел нису импресионирале европске ревизоре. Они изгледа нису политички баждарени да прогледају кроз прсте административним недостацима у замену за  „више циљеве” .

Упозорио сам премијера на овакав исход И бламажу државе Србије. То сам уцинио ослушкујући стручну јавност И пољопривреднике, од којих су многи припремали инвестиције, слушајући празна обећања ушминканих руководилаца Министарства и Владе.  

На жалост, реакција челних људи Владе и Министарства на овако поразне резултате ревизије нам говори да до акредитације неће доћи ни у блиској будућности. Неки од њих су се правдали наводећи необавештеност, док су други наводили тотално ирелевантне разлоге за неуспех акредитације и тиме показали врло висок ниво незнања. Да несрећа буде већа, уместо да се суоче са ситуацијом у коју су нас довели, од њих смо чули порицање и пребацивање одговорности, по вец опробаном рецепту 

Зато позивам Владу Републике Србије да направи први корак у добром правцу и врати IPARD агенцију у Шабац, где већ постоји зграда уређена по ЕУ стандардима, и одобрена од ревизора ЕУ за коришћење у сврху IPARDа.

Досадашња пракса је показала да су остале земље чланице акредитовале своје пољопривредне платне агенције у року од годину до две од момента стицања права на ЕУ фондове, а Србија је то право стекла у марту 2012. године. Пет директора и три министра, у протекле четири године, изводе  својеврсни административни риалити шоу у Министарству пољопривреде Србије. Видећемо шта ће чинити садашњи министар Бранислав Недимовић.

 Желим да истакнем  занемарену чињеницу да је већ неповратно изгубљено скоро 100 милиона евра из претходног програмског периода, које су могле да се искористе до ове године, а обзиром да је нових 175 милиона доступно од 2014. сасвим је извесно да администарција неће достићи капацитет ни 2017. и самим тим почеће неповратно губљење и ових средстава. Оваквим неодговорним односом  Влада је показала да је потпуно неспособна да  европским парама реализује преко 700 милона евра инвестиција домаћих пољопривредника.

Небојша Зеленовић, председник ЗЗС

25. септембар 2016. године

 

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |