0
0
0
s2smodern

Изјава председника ЗЗС Небојше Зеленовића поводом Србију, поводом саопштења Јадранке Јоксимовић, министаке у Влади Србије о Управи за аграрна плаћања

Поводом изјаве министарке Јоксимовић да је Влада Србије створила  услове за коришћење ЕУ  фондова за пољопривреду, могу само да констатујем очигледну чињеницу како то није истина. Да јесте - пољопривредници би данас могли да користе тај новац.  Изјава министарке да очекује добијање акредитације у првој половини наредне године, обзиром на недостатке који су утврђени приликом последње провере ЕУ ревизора, врло је непримерена и  обмањује како пољопривреднике тако и ширу јавност. 

У последње четири године, Управа за аграрна плаћања је доведена у такво стање, да би сасвим сигурно боље прошла да се нико од стручњака ове власти није бавио њоме. Поновићу, наш предлог је да се формира одвојена институција која би се бавила само IPARD-ом, у постојећој згради у Шапцу.  Из садашње гарнитуре кадрова били би преузети  само најстручнији, а у менаџмент селектовани нестраначки одабрани кадрови, способни да изнесу терет акредитације. Данас, четири и по године након добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ, ситуација је таква  да Управа не може бити акредитована пре 2018.  године,  чак и када би одмах почело да се ради како треба. Овако високо стручна установа се не може градити на сујети, са партијским кадровима, без плана и подршке стручне јавности, јер у супротном, ЕУ фондови ће остати недоступни за наше пољопривреднике заувек.

Никада ни једна ЕУ мислија није сугерисала да Управу треба пребацити из Шапца у Београд. Ни речи о томе нема у извештајима ЕУ ревизора из 2009., 2010., и 2011. године. У међувремену, до овогодишње мајске мисије, ни једна ревизија није ни обављена, због чега оваква препорука није ни могла да буде стављена. 

Зграда Управе у Шапцу је реновирана 2009. године уз помоћ града Шапца, по највишим технолошким стандарима и задовољава све ЕУ захтеве. ЕУ ревизори су, понављам, више пута то констатовали.

Овај објекат је пројектован да може да прими 155 запослених, што је сасвим довољно у фази акредитације. Постојали су планови који су предвиђали коришћење слободног земљишта, у околини објекта, за постепено проширење и реконструукцију, када додје време за повећање  пословних активности.

Министарка не говори истину ни када износи тврдњу о броју запослених у Управи. Никада није постојао план да се запосли 1200 људи, а што је посебно важно, када Управа буде потпуно попуњена, њени послови ће се обављати како у Централи тако И у 15 филијала широм Србије. 

Људи који су путовали из Београда су радили на националним, а не IPARD мерама. Тај план је био реализован само у прелазном периоду, док се не запосле радници из Шапца и околине. У радни однос су затим примљени људи који живе у Шапцу, а радници Министарства из Београда, који су путовали, су постепено били враћани на радне задатке у оквиру других институција Министарства пољопривреде у Београду

Што се министаркине бриге за лакшу и јефтинију везу пољопривредника са институцијама тиче, могу само да приметиме како је, у сваком случају, било ком пољопривреднику лакше да додје до објекта који се налази на самом улазу у град Шабац,  него на Булевар краља Александра у Београду, где ни паркинг за њих не постоји. Додатно, сви захтеви се подносе путем поште, а у 21. веку већина комуникације се одвија телефоном и e-mailom.

Небојша Зеленовић, председник ЗЗС

28. септембар 2016. године